15004527315GrbN.jpg

Cod: 10651

ISBN: 978-606-39-0098-3

Editura:

Data aparitiei: 2017

Colectia:

Pagini: 180

Disponibilitate: in stoc

Cauze celebre si solutii inedite ale instantelor in materie civila

Autor:

Dupa publicarea culegerii de jurisprudenta „Cauze celebre si solutii inedite ale instantelor de contencios administrativ si fiscal”, care s-a bucurat de un real succes in randul practicienilor dreptului administrativ si fiscal, autorul a inteles sa realizeze si prezenta culegere, in care sa expuna in rezumat unele dintre cele mai interesante hotarari judecatoresti pronuntate in materie civila in perioada 2011-2016.

Lucrarea cuprinde hotarari judecatoresti in materia adoptiei, a proprietatii, a raspunderii civile contractuale si raspunderii civile delictuale, iar cititorul va putea observa ca motivarea solutiilor pronuntate de catre instantele de judecata surprinde in cel mai placut mod. Totodata, trebuie precizat ca au fost relevate hotarari judecatoresti prin care instantele civile au solutionat diverse actiuni si/sau ordonante presedintiale iar solutiile astfel pronuntate, putem spune, fara teama de a gresi, ca sunt realmente inedite.

Autorul isi exprima convingerea ca si prezenta culegere de jurisprudenta va fi utila, atat teoreticienilor, dar mai ales practicienilor dreptului civil, motiv pentru care isi propune ca urmatoarea editie a lucrarii sa cuprinda un numar si mai mare de hotarari judecatoresti.

„Celebritatea” cauzelor expuse de Andrei Pap comporta doua interpretari: (i) e vorba, pe de o parte, de cauze devenite celebre prin frecvența infațișarii lor opiniei publice de catre canale media cu adresabilitate generala, iar pe de alta parte, de celebritatea parților implicate in anumite cauze; (ii) e vorba de o celebritate dobandita in cercul profesionist al juriștilor a unor cauze care au ridicat problematica unei abordari extrem de complexe pentru aplicarea materiala a dreptului, atat in „litera”, cat și in „spirit”.

Ni se poate intampla fiecaruia dintre noi sau, poate, unora li s-a și intamplat deja. Vrem, de pilda, sa reparam acoperișul blocului in care locuim. Toata lumea e de acord cu o anumita soluție. In afara de o singura persoana. O singura persoana se opune și, de aici, incepe și povestea de viața, și povestea juridica. Dar poate ca, dupa ce facem mari sacrificii, incepem o viața noua și liniștita intr-o locuința noua dintr-o zona liniștita in care se afla și o unitate militara liniștita. Din toata aceasta liniște, brusc, apare o turma de oi care ne invadeaza zilnic viața, liniștea și firescul unui trai urban. A cui e turma de oi? Nu știe nimeni! Unde dorm ele? In unitatea militara! De ce dorm acolo? Ca sa curețe unitatea de iarba, spune comandantul! Dar ce cauta printre blocuri? Se plimba, spune domnul cioban! De la „nirvana” unei locuințe pe care am visat-o toata viața, am ajuns intr-o stana. E șocant, și tot acest „șoc” trebuie redus la normalitatea pe care o visam cu toții de catre o serie de magistrați la fel de stupefiați. Apoi, v-ați imaginat vreodata ca va puteți parca mașina intr-o parcare, iar la intoarcere, dupa ce v-ați rezolvat mica problema, sa n-o mai gasiți? Poate ca nu v-ați imaginat, dar unora chiar li s-a intamplat. Parcarea era privata, dar mai avea o calitate: facea sa „dispara” mașini. Ca sa „apara” la loc, proprietarul mașinii trebuia sa plateasca o suma consistenta. „Nimicuri” de zi cu zi. Insa stabilirea intinderii unui drept, fie el și privat, devine o chestiune extrem de serioasa și anevoioasa.

Pentru cele aratate mai sus și, evident, pentru o alta serie de cazuri expuse in cartea lui Andrei Pap, judecatorii trebuie sa dea soluții. Nu orice fel de soluții, ci unele care sa aiba doua direcții fundamentale: sa fie argumentate cu temeinicie juridica și sa repare, cu aceeași intensitate, prejudiciile de orice natura."

Cristian ROBU-CORCAN

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

21490.jpg
museum
museum