1567682689G4EKLA.png

Cod: 12608

ISBN: 978-606-39-0465-3

Editura:

Data aparitiei: 2020

Colectia:

Pagini: 718

Disponibilitate: in stoc

Curs de criminologie

Autor:

A trecut aproape o sută de ani de la apariția tratatului de criminologie al profesorului Traian Pop și ar părea că o reeditare a acestuia ar prezenta un interes doar pentru colecționarii de cărți foarte valoroase, lucrări ce pot fi numite, fără nicio umbră de îndoială, ca fiind repere ale culturii juridice române.

 

A scrie astăzi o prefață a tratatului de criminologie este un demers extrem de dificil. Aceasta pentru că ea ar trebui să nu facă notă discordantă cu nivelul tratatului. Îmi avertizez cititorii că, oricâte eforturi supraomenești aș încerca să fac, sunt convins că în final prefața de astăzi va face această notă discordantă.

 

În schimb, aș putea să relatez cititorilor impresia pe care mi-a lăsat-o această carte atunci când am citit-o. Este imaginea pe care ți-o lasă admirația atunci când ai șansa să privești de aproape o capodoperă – o uimire tăcută, pentru ca, prin atitudinea ta, să nu care cumva să strici minunăția existenței sale.

Criminologia este „știința” care a apărut înainte de orice mecanisme juridice formalizate de combatere a unor fenomene antisociale. Omenirea s-a întrebat mereu de ce se întâmplă un lucru rău pentru viața în societate, iar crima este unul dintre cele mai mari rele ale existenței umane în colectivitate. Răspunsul simplu și firesc la întrebarea „de ce?”, pe care au încercat primii oameni să îl dea, a fost o primă abordare criminologică, chiar dacă știința cu acest nume avea să fie cristalizată și teoretizată mult mai târziu. Și din acest motiv, prin raportare la scrierile științifice ale lui Traian Pop, un tratat de criminologie era ceva firesc pentru această figură enciclopedică a științelor penale. Cum ar fi putut să scrie tratate de Drept penal, de Drept penal comparat, de Penologie sau de Procedură penală fără a trata ceea ce pare a fi rațiunea oricărei instituții din dreptul penal în înțelesul larg al acestei noțiuni?

 

În prefața lucrării sale, Profesorul Traian Pop sublinia că, înainte de a face studiul juridic al criminalității, este necesar a se face studiul său criminologic. Aceasta deoarece criminalitatea, înainte de a deveni un fenomen juridic, adică înainte de a primi consacrare și formulare juridică, este un fenomen social, lezând interesele societății, fiind „timbrată” ca atare de conștiința socială.

Tratatul a fost catalogat de către profesor ca fiind un simplu „Curs” de criminologie realizat prin metoda pozitivistă, metodă care era foarte actuală în momentul redactării și apariției cărții.

 

Suntem convinși că actualitatea cărții se păstrează și astăzi. Tratatul de criminologie al lui Traian Pop cuprinde atât o analiză a evoluției științei criminologice de la începuturile sale ca „fenomen” empiric și apoi ca știință, până la apariția cărții sale, în anul 1928, cât și soluții care își păstrează actualitatea.

Zbaterile prezentului ne arată doar o încercare, de multe ori sortită eșecului, de a se „încropi” o politică penală. Acest amalgam actual de politici penale este făcut, din păcate, fără vreo referire la studii criminologice relevante. Multe dintre deciziile de modificare a legislației penale sunt exclusiv rezultatul unor manifestări populiste ale decidenților și al unei superficialități în abordarea legislației penale. Sigur, și din această perspectivă, ne-ar fi util să citim sau să recitim prezentul tratat. Vom găsi multe răspunsuri la întrebări care par astăzi fără răspuns.

 

Prin retipărirea cărții în forma sa originală se oferă un suport solid oricărui demers onest de a soluționa problema criminalității din societatea contemporană. Dacă putem înțelege un fenomen, dincolo doar de a-i constata existența, poate că vom fi mult mai bine pregătiți să intervenim cu măsuri adecvate.

Cartea a fost imaginată ca fiind, în același timp, un suport al cursului de criminologie susținut de profesorul Traian Pop la Facultatea de Drept din Cluj, dedicat studenților. Ea era și o lucrare necesară pentru examenele de doctorat, dar și o carte pentru juriști, în general, și pentru toți intelectualii interesați de problema criminalității.

 

Credem că și astăzi Tratatul, numit de autor în mod modest „Curs”, este un suport pentru cursul de criminologie, chiar cu minusul a 100 de ani de evoluție a acestei științe. Cartea rămâne utilă unui studiu doctoral, dar, poate cel mai important, este folositoare pentru toți cei interesați în a înțelege problema criminalității, fie ei juriști (în cazul decidenților de politici penale este obligatoriu un atare demers) sau doar publicul larg.

 

Cluj-Napoca, 2019                                                                                                       Prof. univ. dr. Sergiu Bogdan

                                                                                   Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca

                                                                                                     

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

21490.jpg
museum
museum