1559820851STNR2B.png

Cod: 11868

ISBN: 978-606-39-0472-1

Editura:

Data aparitiei: 2019

Colectia:

Pagini: 299

Disponibilitate: rezervare

De la infaptuirea Marii Unirii la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana

Autor:

„... imi propun sa aduc in discuție... infaptuirea celei mai marețe biruințe din toate timpurile a romanilor, cand, dupa secole de lupte crancene si jertfe de vieți omenești, sa se poata aduna cu toții in cadrul acelorași fruntarii – Romania Mare...”.
„Intrarea in U.E. si intrarea in N.A.T.O. au constituit obiectivul fundamental si de perspectiva al eforturilor Romaniei, aceasta noua orientare a ei insemnand, in același timp, si inceputul unei faze de transformari structurale ale țarii sub toate aspectele, precum si de construire a unui nou tip de relații internaționale”.
„Uniunea Europeana cu doua viteze – cand statele ei membre vor fi categorisite și tratate astfel incat greutatea punctului de vedere in actul de decizie sa fie in funcție de stadiul lor de dezvoltare – competitivitate in economie și nivel de civilizație și cultura, cu o coeziune economica și sociala a unora ce a devenit o iluzie, iar ca urmare a condiționarii acordarii fondurilor de dezvoltare… echivaleaza cu o imparțire nedreapta… in zilele noastre, intre metropole și colonii”.

Volumul de fața ne prezinta drumul politic al țarii noastre de la formarea Romaniei Mari pana in zilele noastre, cand Romania este parte importanta a Comunitații Europene, drum de-a lungul caruia a incheiat numeroase tratate internaționale și a facut diverse modificari constituționale și legislative pentru a se alinia legilor europene și pentru a intra in randul statelor care contribuie la infaptuirea ideii de unitate la nivel european.
O secțiune larga este dedicata rolului important in scrierea istoriei al unor personalitați precum juriștii Nicolae Titulescu și Vespasian V. Pella, care, ca diplomații ai statului roman, au reprezentat interesele țarii și și-au pus amprenta asupra politicii externe, lucru ce a deschis calea realizarii celor trei mari proiecte ale Romaniei de dupa anul 1990: aderarea la Consiliul Europei, la NATO și la Uniunea Europeana.
Apoi volumul continua pe drumul istoriei prezentand deschiderea oferita de integrarea in Uniunea Europeana, schimbarile facute in justiție pentru libera circulație a persoanelor și nașterea unui cerc vicios care a dus la o migrație crescanda. De asemenea, in randurile lucrarii este abordata tema realizarii unei administrații publice moderne, o necesitate pentru perfecționarea cadrului general legislativ.
Cu o bibliografie generoasa și cu nume mari care au contribuit la realizarea ei, lucrarea de fața poate fi considerata o adevarata istorie a principiilor constituționale
.

Daniela Nae

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum
EVOGPS
museum
casadetraduceri