1553259060GKXEB4.png

Cod: 11743

ISBN: 978-606-673-118-8 - (978-606-673-271-0; 978-606-673-272-7; 978-606-673-273-4; 978-606-673-274-1))

Editura:

Data aparitiei: 2019

Colectia:

Pagini: 388; 550; 508; 732

Disponibilitate: in stoc

Drept procesual penal - Traian Pop: Volumul I, Volumul II, Volumul III si Volumul IV

Autor:

Pachetul contine:
Vol. 1 : Partea introductiva.

Vol. 2 : Partea generala : Raportul procesual penal, Jurisdictiunea, Competenta, Subiectii procesuali, Actiunea penala, Actiunea civila, Chestiunile prejudiciale.

Vol. 3 : Partea generala (continuare) : Acte, termene, nulitati si masuri procedurale : probele.

Vol. 4 : Partea speciala : Fazele procedurale, Dispozitiuni comune, Primele cercetari, Urmarirea, Instructia, Judecata, Caile de atac, Executarea, Proceduri speciale, Reforma justitiei.


In materia dreptului, domeniu atat de supus astazi schimbarilor legislative, reeditarea unei lucrari la mai bine de șapte decenii de la prima sa apariție poate ridica unele intrebari. De ce ar fi necesara reeditarea unui tratat de drept procesual penal, elaborat in perioada de aplicare a Codului de procedura penala din 1936, din moment ce, intre timp, alte doua coduri, cel din 1968 și cel din 2010, au fost adoptate? Astazi, cand invațarea dreptului și științele juridice sunt atat de ancorate in textul de lege, care este rostul unei lucrari scrise pe baza unui cod ce nu mai este in vigoare? Astazi, cand justiția penala pare a fi asediata de atat de multe probleme contemporane, de ce ar fi necesara reeditarea unei lucrari aparute in anii 1946 (primele trei volume) și 1948 (al patrulea volum)?

Anticipand aceste intrebari, in prefața primului volum, semnata la Cluj in data de 8 noiembrie 1946, Traian Pop a consemnat:
„Importanța deosebita a Parții introductive consta in faptul ca ea ne infațișeaza permanențele, constantele dreptului procesual penal. Iar principiile și sistemele sus amintite formeaza tezaurul dreptului procesual penal. Aceste constante și aceste principii sau sisteme mai au și o valoare, am putea zice, universala.

De unde urmeaza ca studiul din Partea introductiva se impune pe primul plan al studiului dreptului procesual penal; este cel mai rezistent vremurilor, cel mai fundamental și universal.
Astfel, conținutul Parții introductive, așa cum il concepem noi, ramane pururi de actualitate, ori ce modificari ar suferi dreptul pozitiv și ramane o sursa de informație și documentare pentru legiuitor și jurist.

Cunoscand regulile de funcționare și aplicare a legii, precum și principiile fundamentale și sistemele procedurale penale, poți grefa pe ele sistemul pozitiv cel mai adecvat necesitaților din fiecare moment istoric, poți ințelege rațiunea diferitelor instituțiuni, poți sa te orientezi in mijlocul controverselor spre soluțiunea justa, și poți gasi explicațiunea și coherența sau incoherența oricarei dispozițiuni pozitive.

Nu se poate dobandi o pregatire științifica fara cunoașterea acestui fundament științific, pe care il formeaza aceste principii și sisteme, cu formularea și critica lor”.
Dincolo de norma, care, prin natura ei, este supusa schimbarii, rațiunea unor instituții și concepția procesuala care sta la baza acestora sunt mult mai stabile in timp și ne ajuta sa ințelegem sistemul procesual in ansamblu, precum și soluțiile pe care, in funcție de contextul istoric, dreptul pozitiv le promoveaza. Astfel, din aceasta perspectiva, tratatul lui Traian Pop iși pastreaza actualitatea in perioada contemporana.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum
EVOGPS
museum
casadetraduceri