1443013504qCrEz.jpg

Cod: 9302

ISBN: 978-606-673-702-9

Editura:

Data aparitiei: 2015

Colectia:

Pagini: 160

Disponibilitate: in stoc

Dreptul de azil

Autor:

Lucrarea „Dreptul de azil” cuprinde tot ceea ce a fost adoptat la nivel european si international in domeniile azilului si in cel al refugiatilor. De asemenea, cartea comenteaza reglementarile interne in vigoare, in primul rand, in Romania, dar si in alte state, mai ales la nivelul constitutiilor lor.

Continutul este de mare actualitate si va fi in continuare si in viitor, mai ales ca valul de migranti, care a invadat si vor invada Europa, nu a luat sfarsit si va dura foarte multa vreme. De fapt, o asemenea situatie este efectul gravelor probleme sociale si umane cu care se confrunta si se vor confrunta in continuare unele comunitati musulmane din Orientul Mijlociu. Cartea cuprinde elementele necesare pentru lamurirea intregii problematicii a migratiilor, inclusiv analiza statutului refugiatilor si dobandirea dreptului de azil, de catre cei care sunt indreptatiti, precum si asemanarile si deosebirile existente. Sunt analizate: notiunile de cetatean si de strain; regimul juridic al strainilor in Romania si cel al extradarii si expulzarii; evolutia dreptului de azil in Romania si reglementarea acestuia in constitutiile altor state; reglementarea dreptului de azil in instrumentele juridice internationale si regionale; clasificarea formelor de azil; dreptul de azil si statutul de refugiat, precum si reglementarile regionale obligatorii in domeniul azilului.

Din continut cartii sunt de retinut cateva idei importante. De exemplu, faptul ca din 1999 a fost reglementat, la nivel international, obligatia nereturnarii la granita a refugiatilor, iar ceea ce este de discutat este situatia refugiatilor care patrund in Uniunea Europeana si pozitia acesteia in aceasta problema. O alta problema foarte grava este aceea a lipsei unei reglementari internationale obligatorii in domeniul azilului, reglementarile obligatorii fiind doar la nivel regional. O asemenea situatie este totusi diferita de reglementarea statutului refugiatilor care are valoare obligatore, atat la nivel international, cat si la cel regional. De aceea, este necesara o discutie serioasa si pertinenta la nivelul Uniunii Europene, in acest domeniu, in conditiile in care in prezent exista Spatiul Schengen cu regulile sale proprii.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum