1589967182SC7HHL.png

Cod: 12496

ISBN: 978-606-39-0649-7

Editura:

Data aparitiei: 2020

Colectia:

Pagini: 184

Disponibilitate: in stoc

Infirmarea, revocarea si incetarea de drept a actelor procesuale in lumina reglementarilor procesuale penale

Autor:

Prezenta lucrare cu caracter științific prezinta elemente de inovație, avand in vedere faptul ca este unica lucrare in materie procesual penala ce trateaza aceste instituții impreuna, respectiv infirmarea, revocarea și incetarea de drept a actelor procesuale in lumina reglementarilor procesual penale. 

 

In decursul celor doi ani necesari studierii subiectului ce face obiectul tezei, cu efort susținut, sistematic, am incercat sa identific cat mai multe surse informaționale, apte sa aduca o contribuție semnificativa la conceperea și ordonarea ideilor ce stau la baza prezentei lucrari.

 

Demersul științific intreprins a avut in vedere analiza actualei reglementari, ce nu se bucura de o reala stabilitate. In decurs de șase ani de la intrarea in vigoare a noului Cod de procedura penala, instanța de control constituțional a intervenit prin numeroase decizii, alaturi de Inalta Curte de Casație și Justiție, prin recursuri in interesul legii sau decizii in vederea dezlegarii unor probleme de drept, statuand ce interpretari sau modificari ar trebui aduse normelor de drept procesual penal. 

 

Nu mai puțin lipsit de importanța este faptul ca am incercat sa facem o prezentare comparativa cu legislațiile altor state. Marturisim ca nu a fost un demers ușor, cu atat mai mult cu cat denumirile nu corespund intotdeauna acelorași instituții, fiind necesar a le identifica prin prisma caracterului juridic și al efectelor pe care acestea le produc in plan procesual.

 

Revocarea sau incetarea de drept a masurilor preventive nu reprezinta neaparat o tema inedita, ci, mai degraba, o constanța importanta, intalnita și in reglementarile anterioare. In mod inevitabil, a trebuit sa facem trimiteri la clasificarile generale existente in doctrina de specialitate. Cu toate acestea, am incercat sa surprindem prin elementele de practica judiciara problemele de drept ivite cu ocazia desfașurarii procesului penal, modalitatea prin care fiecare organ judiciar ințelege și interpreteaza o anumita norma juridica. 

   Așa cum afirma John Milton, acolo unde exista o mare sete de invațatura, firesc este sa fie și multe discuții in contradictoriu, multe scrieri și opinii; caci opinia, la oamenii de valoare, este cunoaștere in devenire. Speram ca prin prezenta lucrare ne-am atins dezideratul avut in vedere și ca opiniile expuse sunt utile celor ce doresc sa aprofundeze tema supusa cercetarii.

 

Am incercat, astfel, ca prezenta cercetare sa acopere toate palierele necesare cunoașterii infirmarii, revocarii și incetarii de drept a actelor procesuale, fara a aprecia totuși ca lucrarea noastra ar fi exhaustiva, ci doar o poarta ce invita mediul academic spre o analiza ampla a instituțiilor evocate.

 

 

Așa cum subliniaza doamna Nadia Cantemir-Stoica, aceasta monografie a avut ca principal obiectiv analiza instituțiilor infirmarii, revocarii și incetarii de drept din perspectiva unei paralele intre vechile norme și noile reglementari, avand in vedere  prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului, precum și criticile aduse de Curtea Constituționala in materia supusa analizei.

Acest obiectiv a fost indeplinit cu brio, prezenta monografie constituindu-se intr-o analiza comprehensive a celor trei instituții, pornindu-se de la cele mai vechi reglementari pentru a ajunge la forma pe care infirmarea, revocarea și incetarea de drept o cunosc in prezent, in lumina noilor reglementari procesuale. De asemenea, este de remarcat prezentarea comparativa cu legislațiile altor state, prezentarea deloc ușoara, „cu atat mai mult cu cat denumirile instituțiilor nu corespund intotdeauna, fiind necesar a le identifica prin prisma caracterului juridic și al efectelor pe care acestea le produc in plan procesual”.

Totodata, autoarea a identificat carențele celor trei instituții supuse analizei și a formulat o serie de propuneri de lege ferenda, semnaland in același timp imbunatațirile legislative aduse prin noul Cod de procedura penala.

Bogdan Bucatariu

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum