1554120579GR74GY.png

Cod: 11887

ISBN: 978-606-39-0461-5

Editura:

Data aparitiei: 2019

Colectia:

Pagini: 350

Disponibilitate: in stoc

Mijloace de protectie a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate

Autor:

Volumul analizeaza o tema de o importanța actuala, cu valențe practice și teoretice asupra modalitaților pe care le au la indemana persoanele private de libertate pentru a-și asigura protecția atat din punct de vedere al integritații fizice ori psihice, cat și din punct de vedere al asigurarii efectivitații drepturilor acestora și, generic, a legalitații executarii pedepsei.

Cercetarea se axeaza pe implicațiile generate de convențiile și instrumentele internaționale in dreptul intern și pe efectivitatea mijloacelor de protecție a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate, fiind realizata, cu caracter de noutate, o analiza extensiva a sistemelor de protecție a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate, prin explicarea conceptelor esențiale și abordarea cercetarii științifice la nivel multidisciplinar, cu inglobarea, in mod unitar, a unor teme specifice dreptului execuțional penal, dreptului constituțional, drepturilor omului, dreptului penal ori procesual penal.

Lucrarea se remarca prin abundența deciziilor C.E.D.O., coroborate cu numeroase incheieri ale judecatorilor de supraveghere a privarii de libertate și hotarari ale instanțelor din Romania, fiind analizate, de asemenea, peste 10 legislații naționale (Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Spania, S.U.A. etc.), dar și hotarari C.J.U.E. ori ale Comitetului O.N.U. pentru Drepturile Omului.

Sintetic, volumul analizeaza tema dintr-o tripla perspectiva – legislație naționala – convenții și standarde internaționale – jurisprudența naționala și internaționala.
Apreciem lucrarea ca fiind de actualitate, mai ales in contextul atenției deosebite de care se bucura problematica penitenciarelor atat in societate, cat și la nivel regional (avem in vedere atat jurisprudența C.J.U.E. – spre exemplu, cauzele conexate Pál Aranyosi și Robert Caldararu, cat și jurisprudența C.E.D.O. – spre exemplu, cauza-pilot Rezmiveș și alții c. Romania și cauza cvasi-pilot Iacov Stanciu c. Romania), fiind destinata atat teoreticienilor, cat și practicienilor dreptului, prezentand informații care se pot constitui intr-un manual de bune practici pentru judecatorii de supraveghere a privarii de libertate ori pentru instanțele de judecata in soluționarea contestațiilor la executare.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

21490.jpg
museum
museum