1359372645p5DWL.jpg

Cod: 6698

ISBN: 978-606-673-021-1

Editura:

Data aparitiei: 2013

Colectia:

Pagini: 108

Disponibilitate: rezervare

Noul Cod civil roman: recodificare, reforma, progres juridic

Autor:

Reluand o mai veche tradiție de dialog si comunicare a Scolii romanesti de drept, Conferințele Institutului de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Romane isi propun sa realizeze o mai mare deschidere a „laboratorului de creație juridica” spre celelalte zone ale stiinței si culturii, in cautarea progresului social.

Randuielile juridice au incetat demult sa mai reprezinte norme sacre, aflate sub pecetea secretului si aplicate numai de cei inițiați; dimpotriva, cunoasterea lor de catre toți se prezuma azi si nimeni nu se poate apara in fața sancțiunii nerespectarii prescripțiilor acestora, invocand ignoranța lui asupra legii!

Dreptul insusi, in realizarea sa, din stiința si arta exclusiva ale jurisconsulților, a devenit mai ales o tehnica de promovare si instrument de participare la viața sociala, un „bun comun” al individului‐cetațean si al colectivitații, care tinde sa devina una mondiala.

Ideile si filosofia dreptului, insa, in substanța lor esențiala de constante in permanenta devenire, conform dinamicii proprii, se pastreaza inca intr‐o sfera a teoreticului oarecum inefabil si mai puțin accesibil. Intr‐o lume globala, a interdependențelor, uniformizarii si standardizarii, o deschidere mai larga si substanțiala spre celelalte zone ale cunoasterii se dovedeste, totusi, nu numai utila, ci si absolut necesara. Pentru aceasta, dialogul, comunicarea si ințelegerea reciproca devin indispensabile.

In acelasi timp, pastrarea si afirmarea identitații juridice naționale, in primul rand prin creație proprie, impun precauții, limite si reacții bine cumpanite si adecvate, o adaptare la cerințele vremurilor, un echilibru just intre interesele in prezența, o continuitate prin discontinuitate! Si cum, inainte de toate, Academia Romana, prin Institutul de Cercetari Juridice, este si ramane „constiința juridica” a poporului roman, calitate in care continua, cultiva si dezvolta tradițiile, cultura si stiința juridica naționala, intreprinderea unui asemenea proiect vine aproape de la sine. Asa fiind, si colecția de fața a editurii Universul Juridic se deschide cu o tema pe masura.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum
EVOGPS
museum
casadetraduceri