1573042941DGW3YQ.png

Cod: 12100

ISBN: 978-606-39-0532-2

Editura:

Data aparitiei: 2019

Colectia:

Pagini: 440

Disponibilitate: in stoc

Ordinea publica de drept international privat

Autor:

Aplicarea unei legi straine sau recunoașterea ori executarea unei hotarari straine genereaza uneori consecințe intolerabile pentru ordinea juridica romana. Pentru astfel de cazuri, legiuitorul reglementeaza o instituție care permite refuzul efectelor legii sau hotararii straine, desemnata prin sintagma ordine publica de drept internațional privat.

 

Scopul prezentei lucrari este de a contura o teorie a ordinii publice de drept internațional privat avand la baza reguli și mecanisme clarificate și, pe cale de consecința, mai lesne de stapanit pentru profesioniștii dreptului.

 

Studiul constituie o posibila sursa de informare atat pentru teoreticienii, dar mai ales pentru practicienii dreptului. Lucrarea se adreseaza oricarui profesionist al dreptului care cauta raspunsuri la intrebari legate de refuzul aplicarii unei legi straine ori al recunoașterii si executarii unei hotarari straine. Totodata, studiul abordeaza incidental probleme conexe de drept european, drepturile omului, drept procesual civil sau arbitraj comercial internațional.

 

Lucrarea este intocmita dupa consultarea unui bogat material documentar și conține ample incursiuni de jurisprudența, valorificand numeroase spețe din practica judiciara naționala, CJUE, CEDO sau a altor instanțe straine.

 

 

 

Volumul „Ordinea publica de drept internațional privat”, semnat de Daniel-Florin Petrache, debuteaza cu o serie ampla de considerații generale privind ordinea publica in dreptul internațional privat. Pornind de la faptul ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a adus cu sine un fenomen migraționist al populației țarii noastre și astfel a luat naștere o piața interna fara frontiere, bazata pe principiile liberei circulații a serviciilor, marfurilor, capitalurilor și persoanelor, sunt dezbatute influența UE și CEDO asupra valorilor de ordine publica, precum și normele de limitare a libertaților de circulație in Uniunea Europeana. Toate acestea sunt insoțite, drept exemplificare, de diferite cauze judecate de-a lungul timpului, scoțand in evidența faptul ca efectele legii ori hotararii straine sunt intolerabile pentru ordinea juridica a statului din care face parte instanța sesizata. Intrucat dezbate in detaliu conceptul de ordine publica de drept internațional privat, privind-o atat din punctul de vedere al instanței romane, cat și al celei straine, prezenta lucrare poate fi considerata o adevarata monografie  dedicata acestui subiect mai puțin abordat in lucrarile de specialitate.

Daniela Nae

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum
EVOGPS
museum
casadetraduceri