1617090710DC437J.png

Cod: 13088

ISBN: 978-606-39-0794-4

Editura:

Data aparitiei: 2021

Colectia:

Pagini: 426

Disponibilitate: in stoc

Protectia juridica a programelor pentru calculatoare

Autor:

Apreciem că multe dintre ambiguitățile generate de interpretarea naturii complexe a programului pentru calculator, care, în intenția de a clasifica, cataloga și reglementa această creație în tiparele legislative cunoscute, reușește să genereze noi și câteodată absurde ipoteze de interpretare, ar putea fi clarificate prin reglementarea printr-un act special dedicat acestora. Ca atare, modelul coreean sau cel brazilian, care a adoptat o lege specială destinată reglementării protecției creațiilor intelectuale, pare a fi unul potrivit. Din rațiuni promovate de OMPI și TRIPS, ideal ar fi ca legislația specială destinată programelor de calculator să pornească de la adoptarea unor directive valabile în toate statele membre, texte care să reglementeze și o durată de protecție de cca 3-5 ani.

Ca atare, în plan practic, lucrarea propune o abordare particulară a programelor pentru calculator prin stabilirea unor tipare de protecție specifice, dar care să combine atât principiile protecției recunoscute operelor literare pentru codul sursă, cât și caracterul profund inovativ al soluțiilor tehnice pe care le oferă programele pentru calculator, permițând interoperabilitatea și garantând o protecție prin licență o perioadă mult mai scurtă.

Considerăm că este necesară o abordare mai practică a drepturilor de proprietate intelectuală derivând din programe pentru calculator, o abordare care să iasă din teoreticul dogmatic și dihotomia drept de autor/brevet și care să conștientizeze, prin principii și reglementări specifice, realitatea revoluționării întregii noastre existențe de existența programelor pentru calculator: acestea au încetat definitiv să fie tratate ca opere de artă caracterizate prin unicitate și, cu atât mai puțin, să reprezinte fiecare în parte o invenție demnă de exclusivitate.

 

Întrucât crearea și utilizarea programelor de calculator este în esență rezultatul activității creative umane, apare nevoia de poziționare și clasificare, precum și de definire a drepturilor, obligațiilor și protecției juridice a subiecților și obiectelor implicate în aceste relații juridice.

Autorul analizează un subiect de mare actualitate și demonstrează faptul că, în ultimii ani, sistemul legal actual de protecție a programelor de calculator și-a atins limitele, fiind mai mult o piedică în calea cercetării și dezvoltării. Utilizarea tehnologiei digitale, în special prin crearea de programe de calculator, afectează legea și, în consecință, duce la necesitatea ajustării mecanismelor juridice deja stabilite sau a creării de noi reglementări legale în acest domeniu.

Prin investigarea legislației internaționale și naționale precum și printr-o analiză extinsă de drept comparat, autorul caută cea mai eficientă formă de protecție a programelor de calculator.

Bogdan Bucătariu

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum
museum