Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Picture 08 octombrie 2020 | 8 accesari

Grupul editorial Universul Juridic, Asociația Română a Băncilor, Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din România, Centrul pentru Dreptul Afacerilor din cadrul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara, împreună cu partenerii săi, CEC BANK, TRANSFOND, Casa de Avocatură Peli Partners și Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) organizează cea de-a doua ediție a Forumului Național de Drept Bancar, prima ediție în versiune online a acestui eveniment important.

Cea de-a doua ediție a FORUMULUI NAȚIONAL DE DREPT BANCAR urmează a se desfășura pe 8 octombrie 2020, începând cu ora 17:00, în contextul neprevăzut și incert al prelungirii stării de alertă instituite pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus (COVID-19).

Evenimentul va fi transmis la standarde profesionale de calitate, pe durata a circa 3 ore, cu acces liber, pe portalul www.universuljuridic.ro, pe pagina Facebook dedicată și pe platforma Youtube.

Forumul va fi moderat de dl prof. univ. dr., av. Lucian Bercea, Decanul Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, un important specialist în domeniul Dreptului Bancar.

INIVITATUL SPECIAL al ediției este Guvernatorul Băncii Naționale a României, dl Mugur Isărescu.

Forumul se va desfășura în contextul particular în care funcționează actualmente sistemul bancar național. Pe fondul crizei sanitare care continuă, vorbim despre o scădere a valorii de piață a băncilor comerciale, a profitabilității, a volumului activelor și despre diminuarea valorii portofoliilor de titluri de stat deținute de băncile comerciale.

Nu în ultimul rând, se poate vorbi despre o digitalizare intensivă a sectorului, cu riscuri sporite de atacuri cibernetice și o mai mare dependență de furnizorii de servicii conexe, despre noi norme și reglementări, despre înăsprirea condițiilor de creditare generate de influența actelor normative aprobate în pandemie cu privire la sectorul financiar.

Forumul își propune să evidențieze, cu ajutorul unor specialiști cu recunoaștere profesională certă, care sunt principalele probleme juridice cu care se confruntă sistemul bancar la nivel european, regional și local, ce noutăți și neclarități au apărut, care sunt propunerile și căile de urmat pentru o traversare cât mai lină a crizei.

Printre speakerii confirmați se numără: Florin Dănescu,  Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor; Prof. univ. dr. Marieta Avram, Avocat Fondator Avram Law; Conf. univ. dr. Radu Rizoiu, Avocat Partener, Rizoiu & Poenaru; Mihai Tiberiu Selegean, Director General Adjunct Juridic și Administrativ în cadrul BRD;  Carmen Peli, Avocat Partener, Peli Partners.

 

Posibilele teme pentru Forum (lista este provizorie):

  • Modificările temporare ale normelor bancare ale UE pentru a stimula și facilita acordarea de împrumuturi persoanelor fizice și companiilor. Modificări legislative specifice excepționale ale Regulamentului privind cerințele de capital (CRR 2)
  • Flexibilitatea autorizată de normele contabile și prudențiale, cum ar fi cele elaborate de Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară, de Autoritatea Bancară Europeană (ABE) și de Banca Centrală Europeană (BCE)
  • Evoluția jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene în materia clauzelor abuzive – noutăți în 2020
  • Efectele aplicării normelor pentru suspendarea plății ratelor bancare
  • Perspectivele aprobării și promulgării „legilor anti-cămătărie”, PL-x 662/2019, PL-x 663/2019, PL-x 664/2019 și PL-x 665/2019, Legea dării în plată, cu criterii de impreviziune
  • Programul Noua Casă, facelift pentru Prima Casă – implicații juridice

Transmisiunea live va fi accesibilă fără restricții, fiind asigurată, în condiții tehnice profesionale, de portalul www.universuljuridic.ro și de pagina Facebook dedicată acestuia


Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați:

0733.674.555

conferintele@universuljuridic.ro

 

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM