Interviu cu prof. univ. dr. Călin Emilian Hințea, Decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării

Picture 04 februarie 2021 | 367 accesari

PRO Universitaria: Anul viitor se împlinesc 25 de ani de la fondarea facultății. Așadar, vorbim despre una dintre componentele cele mai ”tinere” ale Universității Babeș-Bolyai. Ce a adus nou și relevant noua structură din portofoliul celebrei universități clujene?

Călin Emilian Hințea: FSPAC reunește o serie de specializări relativ noi pentru spațiul academic românesc, care aparțin domeniului mai larg al științelor sociale. Fiecare dintre cele cinci departamente propune programe de studiu interdisciplinare, care oferă studenților o bază complexă de cunoștințe, necesară consolidării competențelor specifice fiecărei specializări în parte. FSPAC e o facultate în care dobândirea de abilități practice este la fel de importantă ca aprofundarea cunoștințelor teoretice. Astfel, programele de studiu includ numeroase cursuri practice, ateliere și stagii de practică, care se desfășoară fie în propriile săli multimedia, studiouri TV, radio și foto, laboratoare de calculatoare, fie în cadrul unor stagii și aplicații, pe teren.

De asemenea, FSPAC crede în beneficiile multiculturalității, de aceea oferă posibilitatea de a studia cicluri integrale (Licență, Masterat, Doctorat) în limbile română, maghiară, germană sau engleză.

 

PRO Universitaria: Pe ce principii v-ați organizat? Au existat etape distincte de dezvoltare ale facultății în scurta sa istorie?

Călin Emilian Hințea: Valoarea cheie care definește Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării este excelența, în domeniul academic, în cercetare, dar și în ceea ce privește implicarea în comunitate.  FSPAC este o facultate construită pe valori și principii academice occidentale, punând accent pe experiența americană. Peste 75% dintre cadrele didactice din cadrul FSPAC au urmat cursuri sau au beneficiat de stagii de cercetare și/sau predare la prestigioase universități din SUA și Europa. Modelul FSPAC integrează experiența academică occidentală a propriilor cadre didactice cu experiența profesioniștilor și bagajul de cunoștințe al profesorilor invitați.    

Programele de studiu în Științe politice, Jurnalism și Administrație publică au fost înființate la începutul anilor `90, pentru a răspunde nevoilor societății românești postcomuniste. Ulterior, facultatea și-a consolidat resursa umană și au luat ființă programele de Comunicare și Relații publice, de Publicitate și de Public Health. Cele mai tinere programe oferite sunt cel de Leadership și cel de Media digitală.     

 

PRO Universitaria: În anul 2011, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului a publicat ierarhizarea programelor de studii universitare acreditate din România, plasând toate specializările facultății pe locul I în domeniile lor de studiu (științe politice, științe administrative și științe ale comunicării). Cum a fost posibilă atingerea acestei performanțe?

Călin Emilian Hințea: Clasarea tuturor specializărilor FSPAC pe primul loc în domeniile de studiu aferente a fost posibilă datorită contribuției aduse de fiecare cadru didactic și cercetător în parte. Eficiența în activitatea de predare se îmbină cu performanța în activitatea de cercetare, respectiv cu organizarea de evenimente specifice: conferințe, prelegeri, întâlniri cu mediul de afaceri, iar acest mix s-a dovedit a fi câștigător pentru FSPAC.

În 2018, domeniul de studiu Administrație Publică a atins intervalul 151-200 în Academic Ranking of World Universities/ARWU – cunoscut şi ca rankingul Shanghai al universităţilor, considerat a fi cel mai prestigios clasament internațional al universităților, bazat pe indicatorii de excelență educaţie şi cercetare.

De asemenea, revista Transylvanian Review of Administrative Sciences (TRAS), editată de Departamentul de Administrație și Management Public, este singura revistă de Administrație Publică din România și una dintre puținele reviste din Centrul și Estul Europei indexate de către Clarivate Analytics în Web of Science / Social Sciences Citation Index.

 

PRO Universitaria: Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj oferă singura specializare de Media Digitală din țară, înființată în anul 2016, în cadrul departamentului de Jurnalism. Cum s-a obținut această exclusivitate?

Călin Emilian Hințea: Noua specializare, propusă de Departamentul de Jurnalism, a venit ca un răspuns firesc la revoluția informațională la care am asistat în ultimii ani. Schimbările tehnologice au influențat profund practicile comunicaționale și au creat ocupații noi.  Astfel, specializarea Media Digitală a propus un program de studiu care pregătește editori web și multimedia, specialiști în comunicarea tehnică, manageri de conținut, manageri de conturi social media, analiști de date digitale, punând accentul și pe inovare și antreprenoriat în media digitală.

Cursurile de specialitate sunt susținute de cadre didactice tinere, care și-au susținut doctoratul pe teme ca: structura si dinamica sistemelor online de networking social, structura comunităților virtuale, narațiunile transmedia, practicile de consum media în era digitală.

Programul este în momentul de față unul dintre cele mai atractive pentru absolvenții de liceu din întreaga țară, în ultimii doi ani înregistrându-se concurențe record, de 26 de candidați pe un loc bugetat în sesiunea iulie 2018, respectiv de 14 candidați pe un loc bugetat în sesiunea iulie 2019.

 

PRO Universitaria: Există o bună cooperare pe linie profesională a facultății cu universități din spațiul euro-atlantic. Lista de instituții cu care există legături parafate cuprinde 106 facultăți, ceea ce deja e spectaculos. Ce ar trebui punctat în acest sens?

Călin Emilian Hințea: Începând cu anul 2012, FSPAC și-a asumat o strategie de internaționalizare pe termen mediu și lung, care vizează mai multe aspecte: diversificarea ofertei de programe de studiu oferite în limba engleză, în vederea atragerii de studenți internaționali; semnarea de noi acorduri de colaborare și parteneriate strategice cu universități din SUA, UE, Asia, America de Sud; încurajarea mobilităților de studiu și de predare dinspre și înspre universitățile din spațiul european și cel extra comunitar; organizarea de școli de vară și stagii profesionale pentru studenți internaționali; participarea la proiecte de cercetare multinaționale, în cadrul unor consorții universitare.

În anul academic 2018-2019, la FSPAC erau înscriși aproximativ 100 de studenți internaționali, în calitate de studenți Erasmus, bursieri ai statului român sau studenți plătitori de taxe de școlarizare. Peste 30 de studenți ai FSPAC au beneficiat de mobilități de studiu. Aproape jumătate dintre cadrele didactice au efectuat mobilități de predare sau de training la universități de pe patru continente, iar FSPAC a primit vizita a aproximativ 30 de profesori invitați de la universitățile partenere.

 

PRO Universitaria: În ce constă activitatea de cercetare desfășurată în cadrul facultății?

Călin Emilian Hințea: Fiecare departament, prin intermediul centrelor de cercetare și al școlilor doctorale, își urmează o agendă de cercetare clar stabilită. În cadrul FSPAC, se desfășoară proiecte și activități de cercetare la Centrul pentru Studiul Conflictelor, Centrul de Politici de Sănătate şi Sănătate Publică, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul de Cercetare al Sistemelor și Limbajelor Media, Centrul de Cercetare în Comunicare, Publicitate și Relații Publice, Centrul de Analiză Politică, Centrul de Studiu pentru Bună Guvernare, Seminarul de Cercetare Interdisciplinară a Religiilor și Ideologiilor – SCIRI, Centrul pentru Studii Internaționale, Centrul de Cercetare în Administrația Publică, Centrul pentru Studiul Comparat al Migrației.

 

PRO Universitaria: Unde se plasează Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării în cadrul UBB acum, la momentul celebrării centenarului de la înființarea sa?

Călin Emilian Hințea: FSPAC este o instituție de învățământ superior care înțelege că universitarii trebuie să coboare din „turnul de fildeș” academic, să se poziționeze ca o instituție care contribuie la evoluția comunității din care face parte prin expertiza obținută ca urmare studiilor, a cercetărilor și schimburilor de experiență, prin implicarea directă în sprijinirea comunităților și persoanelor  defavorizate și prin prezența continuă în viața orașului Cluj-Napoca. Atât profesorii, cât și studenții FSPAC se implică în numeroase campanii umanitare, dintre care amintim O masă caldă, Art4Education, FSPAcadouri, ecologizarea unor zone verzi și parcuri naturale, donarea de sânge. Dorim să jucăm un rol activ și să ne punem amprenta pe comunitatea în care ne desfășurăm activitatea, dorim să schimbăm în bine.

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM