1613988730E77KNM.png

Cod: 13016

ISBN: 978-606-39-0788-3

Editura:

Data aparitiei: 2021

Colectia:

Pagini: 208

Disponibilitate: in stoc

Azvarlitorul de vina

Autor:

Lucrarea Azvarlitorul de vina este a patra și cea mai recenta carte aparuta in colecția COGITO, fiind precedata de Viața prin ochii unui avocat, Cugetarile unui jurist și Reflecții și rime din pretoriu adunate.

Aceasta este o continuare, oarecum fireasca, a primelor trei din seria COGITO, proband promisiunea ca am ramas loial domeniului extrajuridic, continuand sa scriu eseuri, rime și cugetari.

Scrisul este pentru mine una dintre modalitațile de evadare din colivia profesionala, in care am intrat de bunavoie și nesilit de nimeni. A scrie altceva decat lucrari profesionale este una dintre pasiunile mele, care ma incarca pozitiv și ma ajuta, totodata, sa-mi exercit cu placere profesia de avocat și cea de cadru didactic.

Deși n-am urmarit acest lucru, recitind textele mi-am dat seama ca prezenta carte poarta amprenta pandemiei pricinuite de parșivul coronavirsus SARS – CoV-2, caci aproape intreg conținutul sau a fost scris in vremea pandemiei. Astfel, in cuprinsul lucrarii se gasesc eseuri precum: Impredictibilul lovește orbește, așa cum ii sta lui bine, Despre imunitate, impredictibilitate și coronavirusul SARS – COV-2 sau Diagnostic și tratament in vreme de criza.

Aduc la cunoștința cititorului ca lucrarea este alcatuita din trei parți. Prima parte este destinata eseurilor, a doua este rezervata unor rime, iar ultima are in conținutul sau cugetari (maxime, aforisme, proverbe, adagii). 

 

Seria COGITO cuprinde 4 carți scrise de Mihai Adrian Hotca, respectiv:

- Viața prin ochii unui avocat;

- Cugetarile unui jurist;

- Reflecții și epigrame din pretoriu adunate;

- Azvarlitorul de vina.

Prima carte cuprinde – Viața prin ochii unui avocat o colecție de eseuri scrise, de catre un avocat, despre teme vechi și noi importante ale societații, in scopul evadarii episodice din cutia socio‑profe­sionala specifica, pentru a observa si analiza lumea in plenitudinea ei. Cititorii vor gasi eseuri despre sistemul ticalosit, statul paralel, modestie, empatie, incom­petenta, liber‑arbitru, temperament, caracter si despre multe alte subiecte abordate, in principal, din perspectiva omului ata­sat de societatea din care face parte si, totodata, ca fructe oprite sau exotice fata de me­niul oferit de profesia de jurist.

 

A doua carte – Cugetarile unui jurist are doua parți. Prima parte este destinata unor noi eseuri despre subiecte interesante ce framanta societatea postmoderna, iar a doua reunește aforisme, cugetari și adagii ce aparțin autorului sau unor mari ganditori. Aceasta carte este dovada ca autorul a continuat sa acorde timp de reflecție ambelor personaje, adica atat juristului, cat și nejuristului, chiar daca in mod disproporționat (in favoarea primului), avand credința ca cel care exercita profesia intr-o maniera in care aceasta este mai degraba echivalenta unui hobby și-a greșit vocația.

A treia carte – Reflecții și epigrame din pretoriu adunate intregește seria COGITO. Prima parte a lucrarii – intitulata REFLECȚII – completeaza opiniile exprimate in precedentele doua ale seriei. Aceasta parte analizeaza puncte de vedere despre subiecte importante sau actuale relevante. Inter alia, sunt abordate teme, precum: Novicele și specialistul; Eroii, gloria și uitarea invinșilor sau anonimilor; Suntem suma relațiilor noastre; Conștiința și inteligența artificiala; Partidele politice – organizații anacronice; Culegatorii de scame; Considerații despre limbajul trupului; Suntem ceea ce gandim; Avalanșa informațiilor ș.a. Cea de-a doua parte a carții – denumita RIME DIN PRETORIU ADUNATE – este destinata unor texte rimate prin care am incercat sa pun in lumina anumite cusururi sau virtuți umane ori sa surprind in forme neconvenționale teze și aspecte din societate. Acestea au fost inspirate fie de protagoniști ai pretoriului (salilor de judecata), de alți participanți la actul de justiție ori de intamplari aflate in mai mare sau mai mica legatura cu fenomenul juridic. Dintre titlurile epigramelor, cu caracter de exemplu, menționam: Justiția; Avocatul; Procurorul; Grefierul; Ciolanul puterii; Pantofii; Scuza și acuza; Tu ce faci pentru țara?; Democrația și dictatura etc.

A patra carte din seria COGITO este cea de fața.

Azvarlitorul de vina - Conducere

Alte numere ale revistei

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum