1630412178TZDRWQ.png

Cod: 13471

ISBN: 978-606-39-0874-3

Editura:

Data aparitiei: 2021

Colectia:

Pagini: 568

Disponibilitate: in stoc

Oratorie si procese celebre

Autor:

Prezenta lucrare se adreseaza, in principal, studenților facultaților de Drept, cu scopul de a le asigura bibliografia minima necesara pentru pregatirea lor inițiala in domeniul artei oratorice.

Desigur ca lucrarea poate fi consultata și de catre studenții altor facultați – de științe politice și administrative, de științe ale comunicarii etc. Ea poate fi utila și anumitor categorii profesionale – avocați, consilieri juridici, magistrați etc. Ii poate interesa chiar pe... politicieni, carora le este dedicat un capitol distinct, precum și pe orice alta persoana.

Cititorii se vor amuza cu aforisme, catrene, epigrame și pamflete despre avocați, oameni politici, magistrați. Dar, se vor intrista luand cunoștința de erorile judiciare comise in procesele prezentate in ultima parte a lucrarii.

Oratoria se realizeaza și se desavarșește prin cuvant, prin vorbire. Toți oamenii vorbesc, cuvantul fiind o caracteristica umana. Dar, in timp ce unii ne incanta și ne captiveaza (fie ei oratori sau nu), alții, din contra, „ne cad greu in a-i auzi” (Dimitrie Gusti).

Esența artei oratorice; se refera la:

discurs, obiectul acesteia;

orator (avocați și oameni politici), subiectul ei;

plastica oratorica, adica la modul in care oratorul iși expune discursul și se prezinta in fața auditorului.

Sunt avute in vedere, in mod special, doua categorii de discurs: discursul juridic și anume pledoaria, instrumentul de acțiune al avocaților, și discursul politic, instrumentul de acțiune al politicienilor. Ca urmare, se fac referiri substanțiale, pozitive și negative, la cele doua categorii de oratori (misiunea și rolul lor, laude și critici la care au fost și sunt supuși).

In capitolul intitulat Plastica oratorica sunt prezentate aspecte cu privire la: limbajul gestual, armonia mișcarilor, vocea oratorului (dicție, pronunție, intonație, ticuri verbale), umorul și comunicarea (gluma, ironia, zambetul), fizicul și imbracamintea oratorului, roba avocatului.

Ultima parte este consacrata unor procese celebre din istoria omenirii și a țarii noastre in care s-au inregistrat grave și triste erori judiciare (ale lui Socrate, Iisus, Ioana D'Arc, Caragiale-Caion, Ceaușescu).

Speram astfel ca, prin diversitatea și ineditul informațiilor ingemanate in prezenta lucrare, punem la dispoziția celor interesați un instrument de pregatire și formare profe­sionala, dar, totodata, și unul de relaxare și reflecție...

 

 

Ineditul informațiilor prezentate, diversitatea bibliografiei studiate și stilul critic abordat fac din lucrarea domnului Alexandru Țiclea o lectura obligatorie, atat pentru studenții facultaților de drept, de științe politice și administrative, de științe ale comunicarii etc., cat și pentru anumite categorii profesionale ori pentru politicieni.

Pe langa analiza aspectelor teoretice legate de arta oratoriei, autorul nu se ferește sa abordeze aspecte controversate ce divizeaza societatea romaneasca actuala. Sunt supuși unei riguroase analize, pe alocuri nemiloasa, personalitați marcante ale vieții publice trecute dar mai ales actuale.

Partea finala a carții este dedicata „unor procese celebre din istoria omenirii și a țarii noastre in care s-au inregistrat grave și triste erori judiciare (ale lui Socrate, Iisus, Ioana D'Arc, Caragiale-Caion, Ceaușescu)”.

Bogdan Bucatariu

 

Oratorie si procese celebre - Conducere

Alte numere ale revistei

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

21490.jpg
museum
museum