Radu Razvan Horatiu

Picture

Studii: Este absolvent al Facultății de Drept, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași (1997-2001); este doctor al Facultății de Drept a Universității București, specializarea Drept penal, și a urmat cursurile Institutului Național al Magistraturii (2001-2003); a absolvit cursurile Academiei Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (2004-2005), are un master în Relații Internaționale la Facultatea de Științe Politice a Universității București (2006) și a absolvit cursul postuniversitar de Management al Resurselor Umane la Academia de Studii Economice, București (2006).

Activitate: Este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde în perioada iunie 2019-martie 2020 a îndeplinit funcția de adjunct al procurorului general.
Începând cu luna februarie 2021 a îndeplinit, timp de un an, funcția de secretar general al Ministerului de Justiție.
În perioada 2011-2018, în calitate de magistrat detașat, a îndeplinit funcția de Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cu rang de subsecretar de stat, (în cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene – 2011-2012, transformat în Ministerul Afacerilor Europene – 2012 și preluat, ulterior, în cadrul Ministerul Afacerilor Externe, 2012-2018), iar în perioada 2007-2011 pe cea de Agent Guvernamental al României pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu rang de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
În calitate de Agent Guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a asigurat reprezentarea României în peste 100 de proceduri aflate pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene și al Tribunalului Uniunii Europene (întrebări preliminare, acțiuni în anulare, acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, recursuri, avize pe proiecte de acorduri internaționale) și în peste 200 de cauze privind faza necontencioasă a acțiunilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor declanșate de Comisia Europeană.

În calitate de Agent Guvernamental al României pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a reprezentat Guvernul României în aproximativ 2000 de cauze aflate în diferite faze pe rolul instanței de la Strasbourg sau al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei (proceduri contencioase sau de executare a hotărârilor Curții).
În 2003 a fost numit procuror, activând succesiv la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman (ca procuror stagiar), Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București și Parchetul de pe lângă Tribunalul București (Biroul de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog și Secția de Urmărire Penală).

Începând cu 1 septembrie 2006, a deținut, în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, funcția de șef al Serviciului de Integrare Europeană și Programe Phare (ulterior Serviciul de Afaceri Europene și Relații Internaționale), îndeplinind această funcție până la numirea sa la Ministerul Afacerilor Externe.
Este lector univ. dr. al Facultății de Drept a Universității „Al. Ioan Cuza” din Iași, disciplinele Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și Procedura în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene și cadru didactic asociat la Facultatea de Drept a Academiei de Studii Economice. În perioada 2007-2015 a fost lector univ. asociat al Facultății de Drept din cadrul Universității Româno-Americane. De asemenea, în calitate de profesor invitat, a predat la Universitatea din Poitiers, Universitatea din Grenoble și la Universitatea Hassan II din Casablanca.
Din anul 2016 este membru ales din partea României în cadrul Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante.

Publicații: Este autorul a numeroase cursuri, monografii și studii în domeniul drepturilor omului, al dreptului penal și al dreptului european, publicate în reviste de specialitate juridică („Dreptul”, „Curierul Judiciar”, „Revista Universul Juridic”, „Revista Română de Drept European”, „Pro Lege” etc.).
A susținut prelegeri privind protecția drepturilor omului și dreptul european la Institutul Diplomatic Român, la Institutul European din România și la Facultatea de Istorie a Universității București, precum și la Institutul Național al Magistraturii, Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților și Institutul European pentru Administrație Publică de la Luxemburg.
Este membru al colegiului de redacție al revistei lunare de doctrină și jurisprudență „Revista Universul Juridic” și a fost membru al colectivului de redacție al revistei „Justiția în Actualitate” editată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Carti ale acestui autor

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM