1630932875KWX6T4.png

Cod: CONF00014

ISBN:

Editura:

Data aparitiei: 2021

Colectia:

Disponibilitate: in stoc

Conferintele revistei - Dreptul: Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicatii

La 16 decembrie 2021 se implinesc 150 de ani de cand a vazut lumina tiparului primul numar al revistei „Dreptul” – cea mai veche publicație juridica din Romania și a doua revista, in ordine cronologica, dupa „Convorbiri literare”. Cu acest prilej, colegiul de redacție al revistei și editorul acesteia, Uniunea Juriștilor din Romania, au decis sa organizeze, sub egida „Dreptul la 150 de ani”, douasprezece conferințe științifice lunare, desfașurate pe parcursul anului 2021, avand ca partener principal Grupul editorial „Universul Juridic” din București. Cea de-a doua conferința din aceasta serie, cu tema „Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații”, are rolul de gazdui un schimb de idei foarte util pe tema Parchetului European, instituție care va fi complet operaționala in doar cateva saptamani și care reprezinta o abordare instituționala inovatoare in lupta impotriva criminalitații, fiind prima oara cand statele membre cedeaza Uniunii Europene o componenta a suveranitații care era considerata un domeniu exclusiv național.

Evenimentul are o dubla semnificație, intrucat cu acest prilej va fi lansata prima monografie de specialitate reprezentativa din Romania pe aceasta tema, lucrare intitulata „Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații”, avandu-i ca autori pe Adrian Șandru, Mihai Morar, Dorel Herinean și Ovidiu Predescu.

Lucrarea conține o prezentare cuprinzatoare a principalelor subiecte de interes pentru profesioniștii dreptului care interacționeaza cu procedurile Parchetului European. Totodata, lucrarea incearca sa formuleze raspunsuri cat mai fundamentate pentru un numar amplu de probleme care vor genera dezbateri in perioada urmatoare. Mai mult, aceasta adreseaza o serie de intrebari insemnate, pornind de la eficiența Parchetului European in atingerea scopului sau declarat și pana la aspecte mai punctuale, precum natura termenelor prevazute de Regulament sau compatibilitatea legislației europene cu reglementarile naționale.

 

Conștienți de faptul ca in urmatorii ani va exista o preocupare in dezvoltarea unor proceduri interne care sa asigure o abordare unitara in materia investigarii infracțiunilor privind frauda care aduc atingere intereselor financiare ale UE (luand in considerare particularitațile a 22 de sisteme juridice) și notand faptul ca nu a existat o armonizare a normelor procedurale romane cu procedurile EPPO, autorii lucrarii ofera explicații pertinente ale Regulamentului EPPO, prin raportare la norme interne de drept procesual, de natura a facilita practicianului ințelegerea acestor proceduri și de a crea parghii eficiente in vederea protecției drepturilor fundamentale.

Caracterul practic și pragmatic al analizei este datorat și faptului ca autorii Adrian Șandru, Mihai Morar și Dorel Herinean sunt avocați care profeseaza cu precadere in sfera criminalitații «gulerelor albe» și care au reprezentat numeroși clienți romani și straini in cauze complexe de drept penal economic, care implicau și un pronunțat caracter transnațional. Activitatea practica desfașurata de acești autori a facilitat cercetarea științifica și identificarea problematicilor procedurale generate de globalizarea fenomenului infracțional.

Participarea in cadrul colectivului de autori a profesorului Ovidiu Predescu, personalitate cu o vasta experiența profesionala in legatura cu activitatea parchetelor (fost consilier al procurorului general al Romaniei) și a administrației publice centrale și locale (fost inalt funcționar in cadrul Guvernului Romaniei și fost secretar general al municipiului București), precum și cu o preocupare importanta in dezvoltarea culturii juridice in activitatea procurorilor, constituie o garanție a seriozitații radiografierii instituției EPPO și a identificarii cadrului instituțional și investigativ in care aceasta unitate de parchet va funcționa.

In consecința, ținand seama atat de noutatea, cat și de complexitatea normelor care reglementeaza activitatea EPPO, lucrarea «Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații» reprezinta prima analiza de anvergura din Romania in care sunt studiate in mod integrat prevederile Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 impreuna cu dispozițiile corelative din Codul de procedura penala, in scopul de a releva consecințele aplicarii acestora in procesele penale din Romania.

Lucrarea se releva a fi de o utilitate deosebita in ințelegerea rapida, dar aprofundata a procedurilor in care investigația va fi efectuata de EPPO, lansand, totodata, teme de reflecție cu privire la posibilele incongruențe in aplicarea dispozițiilor procedurale” – Jud. dr. Mihail Udroiu

Conferința se va desfașura in format online, la data de 25  februarie 2021, incepand cu ora 16:00. Alaturi de autorii lucrarii, evenimentul se bucura de participarea urmatorilor invitați:

  • Av. Giulia Guagliardi– Vicepreședinte European Young Bar Association, Criminal Lawyer at Studio Legale Giovene
    ●Jud. dr. Mihail Udroiu– Curtea de Apel Oradea
    ●Proc. dr. Anca Jurma – Direcția Naționala Anticorupție, membra a Comisiei de selecție a procurorilor europeni delegați din partea Romaniei
    ● Prof. univ. dr. Augustin Fuerea – Conducator doctorat, domeniul Drept, specializarea Drept comunitar/Dreptul Uniunii Europene
    ● Prof. univ. dr. Petre Buneci– Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universitații Ecologice din București
    ● Conf. univ. dr. Daniel Nițu– Facultatea de Drept a Universitații Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

 

Evenimentul va fi co-moderat de prof. univ. dr. Ovidiu Predescu, Director fondator al publicatiilor „Dreptul” și av. drd. Adrian Șandru, avocat in cadrul act Botezatu Estrade Partners

 

Partener principal: act Botezatu Estrade Partners.

Parteneri:

WOLTERS KLUWER Romania

Tudor. Personal Tailor

 

Programul conferinței:

 

16.00 – 16.15

Deschiderea conferinței.

Intervenție moderatori: prof. univ. dr. Ovidiu Predescu și av. drd. Adrian Șandru

Prezentarea Revistei Dreptul nr. 2/2021

16.15 – 16.30

Lansarea carții „Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații”.

Intervenție jud. dr. Mihail Udroiu – autorul prefaței carții.

 

16.30 – 16.50

Av. Giulia Guagliardi (Vicepreședinte European Young Bar Association): Legislația privind operaționalizarea EPPO din Italia și desfașurarea anchetei EPPO pe teritoriu Italiei – comparativ cu Romania (intervenție lb. engleza)

 

Intervenție autor, av. Mihai Morar

16.50 – 17.20

prof. univ. dr. Augustin Fuerea: Rațiuni de natura juridica privind instituirea Parchetului European

 

Intervenție autor, prof. univ. dr. Ovidiu Predescu

 

Intervenție autor, av. drd. Dorel Herinean

 

17.20 – 17.45

proc. dr. Anca JurmaRelația dintre procurorul național și EPPO. Aspecte controversate privind evocarea cauzelor, stabilirea competenței și desfașurarea investigației EPPO.

 

Intervenție autor, av. Mihai Morar

 

17.45 – 18.05

prof. univ. dr. Petre Buneci: Garanțiile procesuale. Dreptul la aparare in ancheta EPPO

 

Intervenție autor, av. drd. Dorel Herinean

 

18.05 – 18.30

conf. univ. dr. Daniel NițuAdministrarea de probe de catre EPPO. O paralela cu unele instrumente privind cooperarea judiciara: Ordinul European de Ancheta

 

Intervenție autor, av. drd. Șandru Adrian

 

18.30

Inchiderea conferinței. Cuvant de final

 

Cuvant final colectiv autori

 

 

Taxa de participare este de 300 lei + TVA/ persoana și include urmatoarele beneficii:

 

– Acces la vizionarea conferinței video live la calitate 4k

– Acces la inregistrarea video la 3 zile dupa data evenimentului (o puteți accesa din link-ul primit pe mail)

– Speakeri de calitate, profesori universitari, experți in domeniu

– 20% reducere la urmatoarele conferințe

– 3 luni acces la abonamentul Universul Juridic Premium, care include printre altele:

Peste 10.000 de opinii juridice atent selecționate de colectivul editorial Universul Juridic, actualizate și segmentate zilnic. Peste 500 de autori consacrați, peste 9.000 de știri juridice, peste 700 de newslettere și o bogata baza de date organizata in funcție de anumite cuvinte-cheie.

Acordarea statutului de membru Senior in ujmag.ro care aduce urmatoarele beneficii:

  1. A) Minimum 20% reducere la carțile editurii Universul Juridic
    B) 10% reducere la carțile altor edituri

 

Accesul la conferința se face online, pe baza de utilizator și parola.

Detaliile privind modalitatea de acces la conferința video va sunt transmise in mod automat, prin e-mail, dupa inscrierea dvs. prin completarea formularului de mai jos.

Conferința video va fi transmisa LIVE la data și ora afișate. De asemenea, inregistrarea VIDEO a conferinței va va fi pusa la dispoziție in cel mai scurt timp dupa finalizarea transmisiei LIVE.

Atat transmisia LIVE, cat și inregistrarea VIDEO sunt disponibile doar pe baza de utilizator și parola pentru persoanele care s-au inscris cu succes prin formularul evenimentului și care au achitat contravaloarea accesului.

Vizualizarea și accesarea transmisiei LIVE și a inregistrarii se fac  pe Portalul Universul Juridic. Aveți nevoie doar de o conexiune la internet și nu sunt necesare programe software ori setari tehnice speciale in afara de autentificarea cu utilizator și parola pe www.universuljuridic.ro

 

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum