1653462190AAMXCT.png

Cod: 14007

ISBN: 1582-4608

Editura:

Data aparitiei: 2022

Colectia:

Pagini: 150

Disponibilitate: in stoc

Acta Universitatis Lucian Blaga nr. 2/2021

Autor:

„Dupa ce in numarul trecut al revistei Facultații de Drept din Sibiu am vazut cadrul general de naștere și desfașurare a activitații proto-instituției facultații care in acest an sarbatorește semicentenarul existenței ei din epoca moderna și contemporana imi propun sa prezint in paginile ce urmeaza cateva aspecte legate de cei care și-au asumat formarea viitorilor juriști nu numai ai Transilvaniei, ci ai intregului Imperiu, precum și cateva informații despre unii dintre absolvenții de marca ai Academiei pe care i-am identificat din cataloagele și matricolele cercetate in Arhivele Statului”.

Invitația de a descoperi galeria marilor profesori și a absolvenților Academiei de Drept de la Sibiu aparține domnului lector dr. Emanuel Tavala (Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), sub pana caruia a fost redactata cea de a doua parte a Editorialului. Gottfried Müller, Joseph Andreas Zimmermann, Friedrich Schuller von Libloy, Heinrich Schmidt, Leopold Pfaff, Ferdinand Zieglauer von Blumenthal, Victor Ritter von Mor, Josef Krainz, profesorul dr. Alois Sentz (profesorii) și, respectiv, Simion Barnuțiu, Alexandru Lehu, Ilie Macelariu, Ioan Pușcariu, Aron Densușianu, Nicolae Densușianu, Jakob Rannicher, Arthur Arz von Straussenburg (absolvenții) sunt figurile marcante ale vremurilor evocate: „Daca observam listele cu absolvenții Academiei vedem ca au fost reverberații care au depașit insa cu mult granițele ardelene, pe de o parte prin anvergura profesorilor de drept de la Sibiu, iar pe de alta parte prin implicarea absolvenților in toate ariile de activitate ale societații de sfarșit de secol XIX”.

„Neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a obligației de informare produce consecințe importante in domeniul raspunderii medicale angajand responsabilitatea medicului sau a personalului medical daca nu au fost oferite informațiile necesare pacientului care astfel a fost privat de posibilitatea de a face o alegere in cunoștința de cauza”. Aceasta este premisa repararii prejudiciului, iar jurisprudența este circumscrisa consimțamantului informat (al pacientului) – piatra de temelie in verificarea condițiilor raspunderii, prealabil indemnizarii. Studiul Repararea prejudiciului in caz de neexecutare sau executare neco­respun­zatoare a obligației de informare in domeniul medical (conf. dr. Cornelia Muntean, asist. dr. Raluca Ștefania Lazar, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) analizeaza (cu exemplificari jurisprudențiale elocvente) consecințele prejudiciabile intr-un domeniu care a ridicat profesia la rang de arta.

Relațiile sociale care se creeaza și se desfașoara in legatura cu securitatea naționala a Romaniei fac obiectul studiului Infracțiunile prevazute in Legea
nr. 51/1991 privind securitatea naționala a Romaniei
(lector dr. Elisabeta Boțian, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu). Filtrarea elementelor constitutive ale infracțiunii, a subiectului activ și a subiectului pasiv este realizata prin prisma dispozițiilor constituționale și a deciziilor relevante ale instanței supreme din țara noastra.

Studiul Cadrul legal in care se inscriu entitațile publice din Romania
(lector dr. Florina-Maria Tavala, Facultatea de Științe Economice, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) conține o analiza a entitaților din sectorul public. Sunt prezentate, din perspectiva particularitaților de regim juridic, instituțiile publice, regiile autonome, societațile comerciale cu capital majoritar de stat și entitațile finanțate in proporție de peste 50% din fonduri publice.

Convenția Europeana a Drepturilor Omului consacra principiul neretroacti­vitații legii penale și interzice sancționarea penala, in baza unei legi pe care persoana nu a cunoscut-o la momentul savarșirii faptei. „Conținutul acestui principiu convențional difera de cel consacrat in dreptul nostru penal, intrucat in acest caz, nu mai este vorba despre aplicarea legii penale mai favorabile ci despre interdicția aplicarii retroactive a legii de incriminare”. Studiul Retroactivitatea legii penale in viziunea Convenției Europene a Drepturilor Omului (lector dr. Daniela Maria Czika, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) are in vedere, in contextul analizei, dispozițiile dreptului penal roman in raport cu jurisprudența relevanta a instanței europene.

Autorii studiului Redeschiderea procesului penal in cazul judecarii persoa­nei condamnate in lipsa. Aspecte teoretice și practice (lector dr. Vasile-Ioan Vidrighin, asist. drd. George-Catalin Grosu, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) pun in lumina „atat o reglementare deficitara a caii extraordinare de atac a redeschiderii procesului penal in noul Cod de procedura penala, dar și probleme ale modului in care aceasta este pusa in practica. Nu credem ca este exagerata afirmația potrivit careia textele actuale in materie prezinta un caracter insuficient, generator de ambiguitați, care poate conduce la incalcarea unor drepturi fundamentale, garantate de Convenția europeana a drepturilor omului”. Este cert ca amendarea legislației ar avea rolul de a asigura stabilitate in materie, precum și efectivitatea drepturilor consacrate la nivel convențional.

Studiul Unele considerații privind constituționalizarea dreptului funcției publice, in lumina jurisprudenței Curții Constituționale a Romaniei (lector dr. Laurențiu Șoneriu, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) realizeaza un examen al jurisprudenței instanței menționate in materia statutului funcționarilor publici, din perspectiva preocuparii legiuitorului de constituționalizare a dreptului funcției publice. Analiza argumenteaza ideea ca, „practica neconstituționala și contrara statului de drept a legiferarii prin acte administrative infralegale, trebuie sa inceteze, iar legiuitorul ordinar sa se abțina a-i delega Guvernului, atribuții de reglementare a unor relații sociale primare, in general și in sfera raportului de serviciu al funcționarilor publici, in special”.

Evoluția noilor tehnologii este de natura sa particularizeze formele de mani­festare a faptelor ilicite care intrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor. Fenomen inedit, violența cibernetica gasește teren propice in dezvoltarea platformelor de socializare și a aplicațiilor de comunicare. Studiul Violența cibernetica – forma a violenței domestice [asist. drd. Mirela Cristea (State), Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu] propune și argumenteaza adoptarea Proiectului de modificare și completare anterior men­țio­nat, prin care sa se diferențieze pornografia din razbunare ca o situație particulara, de o gravitate sporita.

Prevenirea terorismului este un imperativ major, care aduce in ecuație adaptarea dreptului european și a legislațiilor naționale. Studiul Countering the Dissemination of Terrorist Content Online (lector dr. Andreea Dragomir – Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, masterand Ioana Florescu – University of New Hampshire Franklin Pierce School of Law, United States) releva particularitațile instrumentelor de prevenire și combatere, in raport cu diseminarea online a conținutului cu caracter terorist.

Studiul Scurte considerații critice referitoare la instituția renunțarii la urmarirea penala din perspectiva dreptului la un proces echitabil (conf. dr. Laura-Maria Craciunean-Tatu, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) „propune discutarea, din perspectiva reglementarilor legale interne și internaționale (in special, dreptul la un proces echitabil), precum și a practicii de specialitate a catorva aspecte criticabile legate de aplicarea concreta a unei instituții procesual penale noi, care nu are corespondent in dreptul penal material romanesc – deși, de multe ori, este pusa in conexiune cu unul dintre fostele elemente ale infracțiunii, și anume lipsa gradului de pericol social al acesteia – respectiv instituția renunțarii la urmarirea penala (art. 318
C. pr. pen.)”.

Rubrica Jurisprudența adnotata aduce in atenție aspecte litigioase de actualitate: nulitatea absoluta a actelor juridice intocmite in cursul desfașurarii procedurii insolvenței fara respectarea dispozițiilor legale, desființarea actelor subsecvente și repunerea parților in situația anterioara (asist. dr. Raluca Ștefania Lazar, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).

Sub semnul dinamicii legislative și jurisprudențiale, numarul 2/2021 al revistei Acta Universitatis Lucian Blaga, Seria Iurisprudentia ofera cititorilor fragmente ale vieții juridice, cu perspective și argumente deschise dezbaterilor.

 

Prof. univ. dr. Calina Jugastru

Conf. univ. dr. Laura-Maria Craciunean-Tatu

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum