16663566852BYAWL.png

Cod: 14488

ISBN: 978-606-39-1140-8

Editura:

Data aparitiei: 2022

Colectia:

Pagini: 240

Disponibilitate: in stoc

Drept constitutional-2022

Autor:

REFERINȚE

 

Cursul de Drept constituțional al doamnei Anca Jeanina Nița impletește, intr-un mod remarcabil, experiența domniei sale de practician al dreptului (manifestata – la perioade diferite, ca judecator și avocat) cu pasiunea pentru esența, fundamentele constituționale ale sistemului juridic, susținute de calitațile de cadru didactic și bucuria de a transmite viitorilor juriști aceasta pasiune.

Date fiind aceste premise, Cursul are o structura clara și accesibila, menita sa faciliteze efortul de invațare al principalilor destinatarii, studenții; un limbaj științific riguros, care dezvaluie cercetatorul continuu preocupat sa studieze, sa aprofundeze, sa evalueze critic; o bogație a surselor de documentare, inclusiv din sfera aplicata a dreptului, care dezvaluie abordarea practicianului, viziune indispensabila modelarii viitorilor profesioniști ai dreptului și, așa cum chiar autoarea afirma cu caldura, a „oamenilor cetații”.

Se releva, astfel, cunoașterea in profunzime a fenomenului constituțional, cu multiplele sale dimensiuni de analiza, și a problemelor reale pe care le ridica interpretarea și aplicarea instituțiilor constituționale in dinamica lor.

Din aceasta perspectiva, este de subliniat și abordarea complexa a dreptului constituțional, in context european, absolut necesara pentru corecta ințelegere a constituționalismului actual și a factorilor care ii determina evoluția. Nu doar jurisprudența Curții Constituționale a Romaniei, ci și jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene și cea a Curții Europene a Drepturilor Omului au devenit repere obligatorii pentru explicarea instituțiilor dreptului constituțional, cata vreme Romania este parte a Uniunii Europene și membra a Consiliului Europei. Identitatea constituționala naționala și identitatea europeana evolueaza intr-o stransa legatura, iar viitorii practicieni ai dreptului trebuie sa porneasca la drum cu aceasta perspectiva integratoare a surselor dreptului constituțional. Numeroasele referiri la jurisprudența acestor instanțe și instrumentele aplicative utilizate in cuprinsul lucrarii slujesc construirii unei astfel de viziuni, precum și formarii deprinderilor practice, de aplicare a noțiunilor teoretice insușite pe parcursul studiului.

Ne aflam, așadar, in prezența unui curs universitar de inalta ținuta științifica, modelat dupa chipul și asemanarea unui remarcabil profesionist și iubitor al dreptului constituțional, al Constituției, numita chiar de autoare, cu aceeași caldura care o caracterizeaza ca om și profesor, „cartea de identitate” a statului și a noastra, ca cetațeni.

 

Prof. univ. dr. habil Marieta Safta

 

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum