1684926224SGNREP.png

Cod: 14963

ISBN: 978-606-39-1253-5

Editura:

Data aparitiei: 2023

Colectia:

Pagini: 260(estimativ)

Disponibilitate: in stoc

Dreptul securitații sociale. Drepturile de asigurari sociale

Autor:

   Descriere

 

   Cursul abordeaza subiecte de relevant interes public și de incontestabila actualitate practica, dand o justa importanța analizei regimului juridic al mobilitații forței de munca, vizand, mai ales, problematica persoanelor asigurate in spațiul Uniunii Europene, in contextul mai larg al analizei privind mecanismele de realizare a drepturilor de asigurari sociale.

 

   Lucrarea focalizeaza cele mai actuale direcții de legiferare in domeniul drepturilor de asigurari sociale, antamand o reflecție teoretica profunda și documentata asupra unor chestiuni complexe și, deseori, generatoare de controversa doctrinara și de practica judiciara neunitara.

 

 

   Cuprinsul lucrarii

 

   Primele capitole ale cursului sunt dedicate prezentarii fundamentelor constituționale ale drepturilor sociale, cu scopul de a identifica și de a „perimetra” conceptual contextul juridic

in care funcționeaza drepturile de asigurari sociale, adica modul in care acestea sunt operaționalizate prin valorificare, precum și de a explicita matricea principala a dreptului securitații sociale.

 

   A doua parte a lucrarii propune o analiza cu ample trimiteri necesare dezvoltarilor teoretice de ordin explicativ ale legislației și jurisprudenței in materie a celor mai relevante probleme legate de mobilitatea in spațiul unional, cu privire speciala asupra regulilor de coordonare a sistemelor de securitate sociala și a modului in care aceste reguli sunt interpretate și aplicate intr-o epoca a digitalizarii și a deplasarilor fara precedent.

 

   A treia parte este axata pe ilustrarea principalelor drepturi de asigurare sociala și anume dreptul la pensie, asigurari sociale de sanatate, concedii și indemnizații de asigurari sociale, concediul pentru creșterea copilului, șomaj și accidente de munca și boli profesionale, dand o atenție sporita sistemului public de pensii. O atare alegere nu este intamplatoare, intrucat dreptul la pensie este cel mai complex drept de asigurari sociale, cu cea mai larga adresabilitate și consistența economica.

 

   Puncte forte

 

   Cursul reprezinta prima lucrare științifica de amploare din ultimii ani dedicata dreptului asigurarilor sociale cu un ambitus teoretic important și, desigur, cu incursiuni relevante in practica judiciara, susținand astfel argumentat și documentat procesul de explicitare și de asimilare a principiilor și valorilor juridice pe care drepturile de asigurari sociale le ilustreaza și le pun in opera. Lucrarea ipostaziaza o viziune de tip „weltanschauung”, asigurand o panoramare necesara și completa a unei problematici juridice in permanenta transformare cu un dinamism legislativ pronunțat, manifestat prin desele „metamorfoze” legislative.

 

   Lucrarea iși propune sa ofere cititorilor posibilitatea ințelegerii substanței juridice a drepturilor de asigurari sociale prin apelul la o justa calibrare a principialitații fundamentelor juridice proprii in „dialogul” acestora cu rapiditatea schimbarilor din palierul legislativ, pe fondul asigurarii unei cumpene drepte a judecaților de valoare intre stabilitatea demersului științific și vanturile schimbarilor legislative frecvente.

 

   Trimiterile la corpul normativ internațional, european și romanesc sunt calauze cognitive și metodologice apte sa deschida o cale magistrala de comprehensibilitate a aspectelor analizate și, totodata, sa stimuleze apetitul cititorilor pentru studierea chestiunilor aduse in avanscena examenului teoretic.

 

   Uram cititorilor noștri o lectura placuta și folositoare!

 

   Public-ținta

 

   Lucrarea este adresata experților in domeniu, practicienilor, dar și studenților, masteranzilor și doctoranzilor in dreptul muncii și dreptul securitații sociale.

 

   Despre autori

 

   Alexandru Athanasiu – profesor universitar la Facultatea de Drept a Universitații din București; doctor in drept, Facultatea de Drept, Universitatea din București (1989).

 

   Ana-Maria Vlasceanu – lector universitar la Facultatea de Drept a Universitații din București; doctor in drept, Facultatea de Drept, Universitatea din București (2014); avocat, Baroul București.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum