1603178534XR7K4P.png

Cod: 12734

ISBN: 978-606-39-0711-1

Editura:

Data aparitiei: 2020

Colectia:

Pagini: 294

Disponibilitate: in stoc

Drepturile omului si ordinea mondiala. Cum sa traim, intr-o lume a schimbarilor exceptionale, ed. a II-a, revazuta si adaugita

Autor:

Ediția a II-a revazuta și adaugita a acestei lucrari cuprinde șase noi eseuri scrise și publicate in exclusivitate sub imperiul pandemiei de coronavirus Covid-19. Este tot mai evident faptul ca aceasta criza sanitar-medicala planetara este parte componenta a crizei multidimensionale globale a societații omenești actuale – una a riscurilor și transformarilor, mai mult sau mai puțin previzibile, tot mai numeroase și diverse.

 

Paradoxal in era tehnologiilor digitale avansate și a inteligenței artificiale, omenirea nu reușește sa ofere raspunsuri rapide, adecvate și eficiente la aceste crize mondiale, cum este și criza pandemica prezenta. Așa se face ca inca luptam cu pandemia tot cu masca de protecție, distanțarea fizica și spalatul mainilor, ca acum un secol; insa, gasirea unui tratament corespunzator și, mai ales, a unui vaccin care sa previna infectarea cu virusul SARS-CoV-2 va mai dura ceva timp.

 

Totodata, in perioada starii de urgența, uneori, am avut senzația ca amestecul autoritaților publice in exercitarea unor drepturi și libertați fundamentale ale omului a fost exagerat. De pilda, experiența deloc confortabila pe plan psihic și social a ieșitului din casa și a circulației pe strazi – pe distanțe cat mai mici in funcție de satisfacerea unor nevoi vitale, cum ar fi aprovizionarea cu alimente și procurarea de medicamente – cu declarație pe proprie raspundere, intr-un anumit interval orar și sub control polițienesc și chiar militar.

 

Cu toate acestea, consideram ca aceasta criza, in general și cea privind pandemia de coronavirus Covid-19, in special au avut sau ar trebui sa aiba și o parte plina a paharului, și anume: conștientizarea faptului ca umanitatea atat la nivel individual, cat și la cel colectiv are nevoie de un proiect serios de civilizație care sa schimbe, inainte de orice altceva, comportamentul și atitudinea, pe de o parte, a fiecarui om și, pe de alta parte, a omenirii in ansamblul sau. Așadar, apreciem ca este un moment al reflecțiunilor, dar și al acțiunilor energice sustenabile și durabile pentru a indeparta, atat cat se poate, superficialitatea și vulnerabilitațile omenești extreme in raport cu criza existențiala planetara prezenta pentru a reuși sa traim demn noi și urmașii noștri intr-o lume caracterizata prin instabilitate și imprevizibilitate.

 

Iar, așa cum releva Robert D. Kaplan, „in aceasta epoca de anarhie relativa... sa ințelegi lucrurile corect va fi mai dificil ca oricand. Motivul e ca multe decizii sunt prin natura lor pe muchie de cuțit”. Prin urmare, lumea are nevoie „de lideri care sa forțeze limitele a ceea ce este realizabil și care sa poata in același timp sa respecte astfel de limite.” (R. Kaplan, Revenirea lumii lui Marco Polo. Razboi, strategie și interese americane in secolul XXI, Ed. Humanitas, București, 2019, p. 282).

 

In fine, acolo unde a fost cazul, au fost operate in text corecturile ortografice și de punctuație necesare și am completat fondul ideatic in funcție de realitațile nou aparute pana la momentul predarii manuscrisului in vederea publicarii.

 

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum