17200765467M4SDF.png

Cod: 173652

ISBN: 978-606-39-1485-0

Editura:

Data aparitiei: 2025

Colectia:

Pagini: 530 (aproximativ)

Disponibilitate: rezervare

Evaziunea fiscala. Jurisprudența naționala

Autor:

Cartea „Evaziunea fiscala. Jurisprudența naționala” de Adrian M. Truichici și Luiza Neagu este un instrument extrem de util pentru practicienii în drept fiscal și penal. Aceasta culegere ofera o analiza detaliata a celor mai importante hotarâri judecatorești naționale referitoare la evaziunea fiscala, aducând claritate în interpretarea și aplicarea legislației relevante. Autorii examineaza aspecte controversate, cum ar fi valoarea probatorie a documentelor întocmite de organele fiscale și definiția contribuabilului, oferind soluții concrete și bine fundamentate pentru problemele juridice întâmpinate în practica.

Cuprinsul lucrarii

Cartea este structurata în mai multe capitole, fiecare abordând aspecte esențiale ale evaziunii fiscale. Capitolul I trateaza chestiuni de drept, cum ar fi interpretarea dispozițiilor din Legea nr. 241/2005 și aplicarea acestora în diverse situații. Capitolul II prezinta aspecte introductive, incluzând definiții și încadrari juridice ale diferitelor forme de evaziune fiscala. Capitolul III și IV analizeaza detaliat infracțiunile specifice prevazute de Legea nr. 241/2005, iar Capitolul V se concentreaza pe prejudiciul cauzat și masurile asiguratorii. Ultimele capitole, VI și VII, discuta aspecte procedurale, TVA și accize, precum și caile de atac în cazurile de evaziune fiscala.

Puncte forte

Lucrarea ofera raspunsuri la probleme controversate de drept fiscal și de drept penal, precum: valoarea probatorie a procesului-verbal întocmit de organele fiscale înaintea declanșarii procesului penal; noțiunea de „contribuabil”; veniturile impozabile realizate de persoane care desfașoara activitați independente și care se supun impozitului pe venit.

În cuprinsul lucrarii vom gasi raspunsul la întrebarea daca, în cazul infracțiunii de evaziune fiscala, prevazuta de art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, cu modificarile și completarile ulterioare, în condițiile art. 14 din Legea nr. 241/2005, la determinarea impozitului pe profit stabilit suplimentar pot fi avute în vedere, prin estimare, cheltuieli pentru care nu exista documente justificative.

Fictivitatea sau nerealitatea unor tranzacții, discrepanța sau inexactitatea între situația reala și modul consemnarii acestora în documentele financiar-contabile, prejudiciul cauzat prin faptele de evaziune fiscala și masurile asiguratorii, dar și scopul masurilor asiguratorii sunt chestiuni cuprinse în prezenta lucrare.

Definirea noțiunilor de „livrari de bunuri efectuate de catre o persoana impozabila care acționeaza ca atare” și de „activitate economica” este necesara la analizarea faptelor de evaziune fiscala, motiv pentru care și noi le-am avut în vedere atunci când am ales hotarârile din culegere.

Incriminarea deținerii în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcarii, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false, dar și diferența dintre evaziune fiscala și contrabanda sunt subiecte des regasite în practica instanțelor penale, astfel încât și aceste probleme juridice sunt abordate în lucrarea noastra.

Dupa cum este firesc, prezenta lucrare nu putea omite aspectele procedurale și caile de atac împotriva hotarârilor judecatorești pronunțate în cauzele de evaziune fiscala.

Public ținta

Cartea „Evaziunea fiscala. Jurisprudența naționala” este destinata în principal profesioniștilor din domeniul juridic. De asemenea, este o resursa valoroasa pentru studenții la drept și pentru cei care doresc sa-și aprofundeze cunoștințele în materie de evaziune fiscala.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum