1666704017LNYJFP.png

Cod: 14489

ISBN: 978-606-39-1057-9

Editura:

Data aparitiei: 2022

Colectia:

Pagini: 354

Disponibilitate: in stoc

Existenta principiului favor contractus in sistemul Codului civil roman

Autor:

Descriere

Lucrarea abordeaza analiza existenței principiului general favor contractus in sistemul Codului civil roman. Fața de rolul pe care un principiu general il are, favor contractus reprezinta un instrument util pentru a umple eventuale lacune legislative, precum și in activitatea de interpretare a prevederilor legale operante in materie contractuala și a contractelor in sine.

Lucrarea domnului avocat Ionuț Cofaru, „Existența principiului favor contractus in sistemul Codului civil roman”, publicata la Editura Universul Juridic - un instrument util atat pasionaților de Drept civil. Contracte, practicienilor, cat și mediului academic - a fost laureata cu Premiul „Henri Capitant”. 

 Premiul a fost acordat in cadrul festivitații de decernare a Premiilor Revistei Romane de Drept Privat pentru anul 2022, pentru cea mai buna teza sau monografie juridica a anului 2022 pe teme de drept privat. 

 De asemenea, lucrarea a primit premiul „Constantin Stoicescu”, acordat de Facultatea de Drept a Universitații din București, pentru cea mai buna teza de doctorat susținuta in domeniile Drept civil și Drept Roman, in perioada 2020-2023. 

 Universul Juridic transmite felicitari autorului și ii ureaza la cat mai multe asemenea realizari impreuna cu Editura UJ, un partener care iși pretuieste autorii și ii ajuta sa duca munca lor de cercetare științifica acolo unde ii este locul. 

 

Cuprinsul lucrarii

Lucrarea este structurata in trei titluri.

In Titlul I al lucrarii se prezinta stadiul cunoașterii referitor la principiul analizat și se definesc noțiunile necesare cercetarii parcurse (e.g.: noțiunea de favor contractus, noțiunea de principiu general al dreptului). In continuare, tot in Titlul I este prezentata și modalitatea care permite identificarea unui principiu general al dreptului.

Titlul II al lucrarii vizeaza aplicarea modalitații de lucru astfel identificate. In acest sens, autorul analizeaza existența unor dispoziții de favor contractus in cadrul prevederilor legale ce vizeaza: formarea valabila a contractului; interpretarea contractului; efectele generate de contract; executarea obligațiilor; mijloacele aplicabile in caz de neexecutare a obligațiilor contractuale; principalele contracte civile reglementate in Codul civil.

In Titlul III al lucrarii autorul conchide ca, fața de analiza efectuata in titlul anterior, se poate stabili o intenție a legiuitorului național de a favoriza contractul și, prin raportare la silogismul propus in Titlul I, ajunge la concluzia ca favorizarea contractului este un principiu general al dreptului civil. Ulterior, propune o definiție a acestui principiu și expune o serie de considerente cu privire la modul de aplicare a acestuia.

 

Publicul tinta

 Lucrarea se adreseaza atat practicienilor, cat și mediului academic. Fața de instituțiile analizate, aceasta poate reprezenta un instrument util și pentru studenții pasionați de Drept civil. Contracte.

 

Despre autor

Ionut-Florin Cofaru – avocat, Baroul București (2014-prezent); activitate de seminarizare la materiile Drept civil. Contracte și Drept civil. Succesiuni și liberalitați in calitate de colaborator, Facultatea de Drept, Universitatea din București (2014-prezent).

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum