158878270324TL26.png

Cod: 12492

ISBN: 978-606-39-0639-8

Editura:

Data aparitiei: 2020

Colectia:

Pagini: 288

Disponibilitate: rezervare

In numele legii. Analiza unui caz real din judetul Ilfov

Autor:

Aceasta este și, in același timp, nu este o carte obișnuita. Este, intr-adevar, o carte elaborata in conformitate cu rigorile științifice și editoriale, dar ceea ce o deosebește este faptul ca nu este destinata publicului larg; este, așa cum se obișnuiește sa se spuna, o „lucrare cu circuit inchis”, al carei tiraj, relativ restrans, a fost achiziționat de autori spre a fi distribuit celor vizați și/sau interesați, in vederea provocarii unor reflecții cu privire la anumite aspecte ale funcționarii actului de justiție in Romania.

 

Considerațiile și comentariile teoretice au loc in jurul unui dosar real privind un caz din județul Ilfov și sunt sprijinite, pe de o parte, de extrase și piese autentice din dosarul respectiv și, pe de alta parte, de textele Codului penal și de procedura penala din legislația romaneasca, coroborate cu cele ale convențiilor europene și internaționale la care Romania este parte.

 

Autorii demonstreaza cum unele insuficiențe și ambiguitați legislative permit ca actul de justiție sa fie viciat, la adapostul legii, de abuzul de putere și de spiritul de casta al unor funcționari și instituții participante la activitatea de cercetare penala. Demonstreaza cum, „in numele legii”, se pot comite și se comit ilegalitați, se pot comite și se comit nedreptați, se frang destine, se distrug vieți.

 

Adepți convinși ai statului de drept, ai separarii puterilor in stat și, mai ales, ai autonomiei justiției, cu toate componentele ei, autorii demonstreaza cu „probe de dosar” ca aceste principii risca sa genereze efecte adverse daca nu sunt asociate cu o legislație moderna, completa și dinamica, precum și cu o conduita cu adevarat „magistrala” a celor investiți de lege cu autoritate și putere.

 

 

            „In numele legii” este o carte tulburatoare, despre o realitate tulburatoare, care prezinta in amanunt un episod nefericit care se transforma intr-o drama de proporții existențiale pentru un tanar, un tata și o familie, reflectand mai departe, pe fond, drama unei intregi societați ramasa parca prizoniera a unor reflexe instituționale de trista amintire, tributare excesului și abuzului de putere ce gasesc un teren fertil de manifestare printre lacunele și chichițele legislative.

 

            Scrisa cu o eleganța aparte de catre chiar unul dintre protagoniștii dramei, respectiv de catre tatal tanarului care a avut nefericita soarta de a experimenta pe propria piele „exercițiul” de autoritate și de putere al reprezentanților unor instituții de forța, cartea de fața se dovedește a fi și o mostra de altruism și de spirit civic, fundamentandu-se nu neaparat pe o dorința revanșarda, așa cum am putea fi tentați sa credem la prima vedere, ci mai ales pe determinarea autorului de a pune in lumina și in discuție anumite disfuncții ale cadrului instituțional și legislativ, cu speranța ca va reuși astfel sa stimuleze reflecția necesara la nivelul centrelor decizionale competente și le va determina sa intervina pentru remedierea lor in interesul societații de ansamblu și al fiecarui cetațean in parte deopotriva.

 

            Cartea este intemeiata intru-totul pe evenimente reale, pe care autorul le reda intocmai, cu spirit critic, argumentat și susținut prin dovezi materiale ce releva situații de un absurd și un ridicol ce amintesc de absurdul și ridicolul „Procesului” lui Franz Kafka. Din pacate, in cazul de fața, procesul nu este doar o poveste de roman, ci un proces cat se poate de real, care ar trebui sa ne dea de gandit tuturor, fie ca ne regasim in randul celor care legifereaza, al celor care aplica și administreaza actul de justiție sau al justițiabililor.    

              Mihai-Bogdan MARIAN      

 

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum