1636017011R65ZKN.png

Cod: 13598

ISBN: 978-606-39-0898-9

Editura:

Data aparitiei: 2021

Colectia:

Pagini: 1036

Disponibilitate: in stoc

Jurisdictia raporturilor de munca

Autor:

Jurisdicția raporturilor de munca este o jurisdicție speciala; ea este guvernata atat de norme specifice, cat și de norme generale și comune procesului civil.

Simbioza dintre cele doua categorii de norme este ilustrata de prevederile art. 275 C. mun. și art. 216 din Legea dialogului social nr. 62/2011, conform carora dispozițiile referitoare la soluționarea conflictelor de munca se completeaza cu cele ale Codului de procedura civila.

De asemenea, potrivit art. 2 C. pr. civ., dispozițiile sale „constituie procedura de drept comun in materie civila”; ele „se aplica și in alte materii, in masura in care legile care le reglementeaza nu cuprind dispoziții contrare”. Este, desigur, și cazul soluționarii conflictelor rezultate din raporturile de munca.

Lucrarea de fața a fost elaborata pe baza unei bogate bibliografii – tratate, cursuri, monografii, studii de dreptul muncii, de drept administrativ, de drept civil și de drept procesual civil –, autorii acestora fiind cei mai importanți doctrinari și practicieni din țara. De asemenea, am beneficiat de experiența noastra didactica și practica in domeniul relațiilor de munca/serviciu.

Am urmarit astfel sa oferim tuturor celor interesați – practicieni (manageri specialiști in resurse umane, consilieri juridici, magistrați, avocați), teoreticieni (cadre didactice), dar și studenți, masteranzi, doctoranzi etc. – un instrument util, eficient și actual in activitatea lor, respectiv un material de studiu și reflecție.

 

 

Dreptul muncii este un domeniu complex și abundent, in contact direct cu schimbarile economice, tehnologice sau politice. Pe masura ce relațiile de munca au capatat importanța, tensiunile sociale s-au inrautațit și statul a trebuit sa intervina legislativ pentru a le reglementa. In acest sens, a fost necesar ca acele conflicte care au aparut sa fie supuse jurisdicției organelor oficiale.

 Jurisdicția raporturilor de munca, așa cum arata autorii, „este o jurisdicție speciala; ea este guvernata atat de norme specifice, cat și de norme generale și comune procesului civil”. Principalul motiv pentru care exista aceasta jurisdicție este necesitatea de a aplica proceduri accesibile și rapide. Intarzierile și cheltuielile specifice sistemului judiciar obișnuit nu sunt considerate acceptabile in cauzele legate de relațiile de munca. Acestea constituie un domeniu de o importanța cruciala pentru viața unei persoane și presupun existența unei relații ce trebuie menținuta uneori chiar și dupa soluționarea cauzei de catre instanța.

Autorii, care nu au nevoie de nicio prezentare, prezinta in mod detaliat fiecare aspect al jurisdicției relațiilor de munca, oferind tuturor celor interesați un instrument deosebit de util pentru a ințelege acest domeniu complex.

Bogdan Bucatariu

 

 

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum