1739883032L5AP3Z.png

Cod: 16647

ISBN: 978-606-39-1679-3

Editura:

Data aparitiei: 2025

Colectia:

Pagini: 320 (aproximativ)

Disponibilitate: in stoc

Metode speciale de supraveghere. Perspectiva dreptului național și a jurisprudenței CEDO

Autor:

Prezenta lucrare își propune sa ofere o incursiune detaliata și riguroasa în sistemul legal care reglementeaza procedeele probatorii, acordând o atenție deosebita metodelor speciale de supraveghere. Scopul este nu doar de a analiza cadrul legal existent, ci și de a aduce contribuții semnificative la optimizarea acestuia, într-un efort de corelare eficienta între nevoile investigațiilor penale și respectarea drepturilor fundamentale ale individului.

Cuprinsul lucrarii:

Lucrarea trateaza, în mod inedit, problematica provocarii la proba în domeniul metodelor speciale de supraveghere, care presupune determinarea unui terț de catre organele statului sa poarte conversații telefonice sau ambientale cu persoana supravegheata, în vederea obținerii unor înregistrari din care sa reiasa daca a fost desfașurata ori nu o activitate infracționala. De asemenea, tot ca element de noutate în literatura de specialitate, sunt dezbatute subiecte precum cooperarea juridica internaționala în domeniul metodelor speciale de supraveghere. În materia cooperarii internaționale, lucrarea trage un semnal de alarma cu privire la modul în care autoritațile naționale notifica autoritațile altor state atunci când subiectul interceptarii parasește teritoriul național și nu este necesara asistența tehnica din partea statului unde se afla acesta pentru punerea în executare a metodelor speciale de supraveghere.

Partea finala a lucrarii analizeaza modul în care se realizeaza supravegherea persoanelor în domeniul securitații naționale, precum și modalitatea de valorificare a materialelor rezultate din aceasta activitate în cadrul procesului penal.

Puncte forte:

Lucrarea abordeaza aspecte legate de evoluția tehnologica rapida, punându-se accent pe dificultațile actuale întâmpinate în interceptarea comunicațiilor protejate prin tehnologia „end-to-end encryption”. Propunerile de lege ferenda formulate în cuprinsul lucrarii vizeaza adaptarea legislației la noile realitați tehnologice, precum și garantarea unor mecanisme eficiente de aparare a dreptului la viața privata în era digitala.

Public ținta:

Lucrarea se adreseaza, în principal, practicienilor din domeniul dreptului penal (judecatori, procurori, avocați, organe de cercetare penala), dar și cadrelor universitare și studenților care aprofundeaza studiul metodelor speciale de supraveghere. De asemenea, ea poate fi utila lucratorilor din instituțiile publice cu atribuții în domeniul securitații naționale și tuturor celor interesați de echilibrul dintre eficiența procedurilor penale și respectarea drepturilor și libertaților fundamentale, în lumina practicii Curții Europene a Drepturilor Omului.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum