1654853307H2AEEK.png

Cod: 403078

ISBN: 978-606-39-0994-8; 978-606-39-1056-2

Editura:

Data aparitiei: 2022

Colectia:

Pagini: 276; 320

Disponibilitate: in stoc

Pachet: Drept constitutional si institutii politice. Volumul I si Volumul II - 2022

Autor:

Pachetul contine:

1. Drept constituțional și instituții politice. Volumul I - 2022. Ediția a IV-a, revazuta și adaugita

Cartea Drept constituțional și instituții politice, publicata in doua volume sub egida Editurii Universul Juridic, se adreseaza atat studentilor de la programele de studii universitare de licenta drept, stiinte politice, administratie publica etc., cat și specialistilor din domeniul stiintelor juridice, dar si din alte domenii.

     In acest prim volum al lucrarii sunt prezentate notiuni si concepte specifice dreptului constituțional, cum ar fi: normele, subiectele si raporturile de drept constitutional, izvoarele dreptului constituțional; teoria constituției (categorii de constitutii, suprematia constitutiei ș.a.); teoria statului (elementele constitutive ale statului, forma de stat, regimul politic și principiul separației puterilor statului). In continuare sunt tratate principiile constituționale aplicabile drepturilor și libertaților fundamentale și analizate drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale ale cetatenilor. In capitolele urmatoare sunt abordate, in lumina ultimelor modificari legislative, principiile cetateniei romane, modurile de dobandire si de pierdere a cetateniei romane, procedura acordarii cetateniei romane si procedura retragerii cetateniei romane si aprobarii renuntarii la cetatenia romana, institutia Avocatul Poporului, rol și atributii, procedura de soluționare a petițiilor sau dreptul de a sesiza Curtea Constituționala a Romaniei. Ultimul capitol se refera la sistemul electoral și sunt analizate drepturile electorale, sistemele de vot si atributele votului, precum și tipuri de sisteme electorale consacrate in practica constitutionala a statelor democratice. Totodata, volumul cuprinde frecvente trimiteri la jurisprudența Curții Constituționale.

2. Drept constitutional si institutii politice. Volumul II - 2022. Editia a IV-a, revazuta si adaugita

In al doilea volum al lucrarii Drept constitutional si institutii politice sunt examinate, din perspectiva evolutiei istorice, primele acte constitutionale ale statului roman si sunt prezentate Constitutiile Romaniei adoptate in perioada 1866-1991.

In continuare, sunt analizate caracterele statului roman si raportul dintre dreptul intern si dreptul international, doua ordini de drept distincte. In capitolele urmatoare sunt tratate rolul, organizarea, functionarea si atributiile principalelor autoritati publice consacrate in Legea fundamentala – Parlamentul Romaniei, Presedintele Romaniei, Guvernul Romaniei, autoritatea judecatoreasca, precum si Curtea Constitutionala a Romaniei, fiind analizate si actele emise de aceste autoritati. Ultimul capitol al lucrarii se refera la partidele politice, la sisteme de partide si la alte forme de asociere – organizatiile sindicale sau grupurile de presiune. La elaborarea lucrarii s-au avut in vedere, pe langa doctrina si literatura de specialitate, ultimele modificari legislative si jurisprudenta constitutionala.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

21490.jpg
museum
museum