1635862842SRN56A.png

Cod: 402738

ISBN: 978-606-39-0884-2; 978-606-39-0892-7

Editura:

Data aparitiei: 2021

Colectia:

Pagini: 532; 532; 624

Disponibilitate: in stoc

Pachet: Drept penal roman. Partea speciala. Volumul I, II si III - 2021

Autor:

Pachetul contine:

1. Drept penal roman. Partea speciala. Volumul I - 2021. Titlul introductiv;  Titlul I – Infractiuni contra persoanei

In cuprinsul cursului, care este structurat in cinci volume, sunt examinate toate infracțiunile prevazute in Codul penal roman.

Fiecare infracțiune a fost examinata succint prin prisma obiectului juridic specific, obiectului material, laturii obiective, laturii subiective, a formelor, modalitaților și sancțiunilor prevazute de lege; de asemenea, am avut in vedere și unele observații legate de aplicarea legii penale mai favorabile in situații tranzitorii, precum și unele aspecte ce vizeaza competența de urmarire penala și judecata in prima instanța.

Am avut in vedere și situația tranzitorie in care ne aflam și ne vom afla in continuare (luand in calcul modificarile și completarile permanente ale textelor de incriminare), pentru fiecare infracțiune, astfel ca, pe langa textul de incriminare in vigoare la momentul publicarii, am menționat și textul corespondent prevazut in Codul penal din 1969 sau in alta lege speciala cu dispoziții penale ori chiar in redactarea inițiala a Codului penal.

Un alt element de noutate in raport cu alte lucrari de acest gen publicate pana in prezent este reprezentat de examinarea mai profunda a unor infracțiuni sau grupe de infracțiuni care prezinta o rata a criminalitații mai crescuta sau care prezinta o gravitate sporita, cum sunt: omorul, omorul calificat, uciderea din culpa, vatamarea corporala din culpa, lipsirea de libertate in mod ilegal, traficul de persoane și traficul de minori, violul, furtul, talharia, inșelaciunea, abuzul in serviciu, ultrajul, ultrajul judiciar, marturia mincinoasa, unele infracțiuni de corupție și de serviciu, unele infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice etc.

In același timp, pentru alte infracțiuni sau grupe de infracțiuni, care prezinta o rata a criminalitații destul de scazuta (in raport cu cele la care am facut referire), am realizat o examinare mai sumara, fara a neglija principalele elemente care sunt necesare intr-un asemenea curs; printre aceste infracțiuni sau grupe de infracțiuni menționam: uciderea la cererea victimei, intreruperea cursului sarcinii, sclavia, violarea sediului profesional, divulgarea secretului profesional, pirateria, uzurparea de calitați oficiale, infracțiuni contra securitații naționale, infracțiuni contra capacitații de lupta a forțelor armate, infracțiuni de genocid, contra umanitații și de razboi etc.

In cadrul examinarilor am facut trimitere la practica judiciara recenta adoptata de instanțele romane (inclusiv din anul 2021), incepand cu Inalta Curte de Casație și Justiție.

Datorita volumului mare de informații, actualitații și profunzimii examinarii, cursul poate fi extrem de util studenților facultaților de profil din țara, masteranzilor, doctoranzilor, precum și practicienilor din domeniul dreptului.

2. Drept penal roman. Partea speciala. Volumul II - 2021. Titlul II – Infractiuni contra patrimoniului; Titlul III – Infractiuni privind autoritatea si frontiera de stat

In prezenta lucrare se continua examinarea infracțiunilor prevazute in Codul penal roman in Titlurile II și III, respectiv a infracțiunilor contra patrimoniului și a celor privind autoritatea și frontiera de stat.

In cadrul examinarii au fost avute in vedere in primul rand noile modificari și completari ale legii penale operate prin Legea nr. 207/2021, prin care a fost modificat și completat cu o noua infracțiune Capitolul IV din Titlul II, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plata electronice, Legea nr. 146/2021, prin care a fost completat conținutul infracțiunii de distrugere cu o noua modalitate de comitere, precum și Legea nr. 274/2020, prin care a fost modificat conținutul art. 231 C. pen.

Am insistat in examinarea profunda a infracțiunilor care fac parte din grupul celor care prezinta o rata crescuta a criminalitații la nivel național, cum sunt: furtul, talharia, inșelaciunea, distrugerea etc.

Pentru fiecare infracțiune, s-a avut in vedere trimiterea la practica judiciara recenta a instanțelor de judecata din Romania, iar acolo unde a fost cazul, la practica judiciara mai veche.

3. Drept penal roman. Partea speciala. Volumul III - 2021. Titlul IV – Infractiuni contra infaptuirii justitiei; Titlul V – Infractiuni de coruptie si de serviciu

In cuprinsul lucrarii se continua examinarea infracțiunilor cuprinse in Titlurile IV și V din Codul penal, Partea speciala, respectiv a infracțiunilor contra infaptuirii justiției și a celor de corupție și de serviciu.

            Menționam ca in cadrul examinarilor am avut in vedere prezentarea și analiza textelor de incriminare luand in considerare ultimele modificari și completari operate in structura acestora, cum este cazul infracțiunilor de nedenunțare, evadare, nerespectarea hotararilor judecatorești, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, precum și art. 308 C. pen., așa cum au fost modificate și completate prin Legea nr. 186/2021, Legea nr. 146/2021, Legea nr. 151/2016 și Legea nr. 193/2017.

            Pentru infracțiunile care prezinta o rata a criminalitații mai crescuta, cum este cazul favorizarii faptuitorului, tainuirii, marturiei mincinoase, luarii de mita, traficului de influența etc., am realizat o examinare complexa care cuprinde multe trimiteri la jurisprudența recenta.

            Avand in vedere analiza științifica efectuata asupra textelor de incriminare, trimiterea frecventa la practica judiciara, de cele mai multe ori recenta, precum și trimiterea la jurisprudența Curții Constituționale, apreciem ca lucrarea este utila studenților facultaților de profil din țara, masteranzilor, doctoranzilor și, in aceeași masura, practicienilor dreptului. 

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum