1719924221BT2T5M.png

Cod: 173637

ISBN: 978-606-39-1524-6 ;978-606-39-1509-3

Editura:

Data aparitiei: 2024

Colectia:

Pagini: 668; 680

Disponibilitate: in stoc

Pachet: SPETE - drept civil, drept procesual civil, drept penal si drept procesual penal - 2024

Autor:

Pachetul contine:

1. Spețe pentru admiterea la INM/magistratura. Drept civil și drept procesual civil. Ediția a IV-a, revazuta și adaugita

Ediția a patra a prezentei lucrari conține 56 de teste (însumând 112 spețe, fiecare test cuprinzând câte doua spețe), în cadrul acestora fiind problematizate teme variate de drept civil și drept procesual civil concepute astfel încât sa acopere, în principiu, tematica de concurs pentru admiterea în magistratura/INM.

Este bine cunoscut faptul ca, înca de la prima sa apariție, prezenta lucrare a fost extrem de bine receptata de catre cititorii noștri, dovedindu-și utilitatea în pregatirea pentru examene, astfel încât suntem onorați sa reactivam, în paradigma așteptarilor crescânde ale candidaților, conținutul lucrarii prin realizarea unei a patra ediții revazute, revizuite și adaugite.

Spețele, prin conținutul și cerințele acestora, combina perspectiva teoretica cu cea practica asupra problemelor de drept, testând nu doar bagajul informațional al candidatului, dar și capacitatea acestuia de a înțelege adecvat instituțiile de drept civil și drept procesual civil, precum și abilitatea acestuia de a aplica normele de drept la o ipoteza procesuala concreta.

Mai mult, extrem de important este faptul ca prin parcurgerea riguroasa a testelor și baremelor din prezenta lucrare cititorul se familiarizeaza cu instrumentele necesare și cu metoda de abordare și de rezolvare a spețelor, dobândind abilitați specifice în argumentarea soluțiilor.

Prin prezenta lucrare s-a urmarit plasarea candidatului într-un context de (auto)verificare cât mai apropiat de cel specific examenului, în sensul testarii și evaluarii sale riguroase prin rezolvarea unor spețe concrete combinate cu verificarea cunoștințelor teoretice, testele cuprinzând cerințe clare carora le este alocat un anumit punctaj și pentru care este recomandat un anumit timp de rezolvare.

Lucrarea de fața – un proiect inedit pe piața editoriala – este realizata de un colectiv de autori alcatuit exclusiv din judecatori cu semnificativa activitate științifica, dar, cel mai important, cu vasta experiența practica, necesara pentru valorificarea unei perspective aplicative a dreptului.

Testele constituie un instrument necesar în pregatirea candidaților pentru admiterea în magistratura și la Institutul Național al Magistraturii, fiind, totodata, recomandat judecatorilor și procurorilor stagiari pentru promovarea examenului de capacitate, precum și candidaților care acced în alte profesii juridice, auditorilor de justiție și studenților la drept.

2. Spețe pentru admiterea la INM/magistratura. Drept penal și drept procesual penal – 2024

Proba scrisa de verificare a cunostintelor juridice face parte din prima etapa a concursului de admitere la INM/în magistratura, urmarind sa puna în evidența capacitatea de analiza critica si sinteza, coerența în abordare si exprimare, înțelegerea instituțiilor de drept penal și procesual penal, fiind conceputa în ansamblul concursului și perceputa de catre candidați ca fiind cea mai dificila dintre probe. De aceea, pregatirea temeinica și, în același timp, aplicata este esențiala pentru reușita.

Prezenta lucrare urmarește, cu precadere, verificarea modalitații de aplicare a cunoștințelor juridice în materia dreptului penal și a procedurii penale, fiind realizata de un colectiv de judecatori, practicieni cu experiența în materia penala și procesual penala, precum și cu experiența didactica.

Aflata la a patra ediție, îmbogațita cu un numar de 10 spețe fața de ediția anterioara, lucrarea însumeaza 60 de teste, reprezentând 120 de spețe de drept penal și drept procesual penal, însoțite de baremele de rezolvare, cu largi explicații și trimiteri la textele de lege, la doctrina și jurisprudența. Fiecare test contine câte 2 spete (de drept penal si drept procesual penal), concepute astfel încât sa acopere în întregime tematica de concurs, sa raspunda nevoilor de aprofundare a institutiilor dreptului ce fac obiectul concursului si, în acelasi timp, sa faciliteze deprinderea modalitatii adecvate de abordare a acestui tip de proba.

Edițiile anterioare au fost apreciate de catre candidați ca fiind un suport incontestabil pentru pregatirea cu succes a acestei probe; de aceea, autorii au pastrat și în ediția de fața aceeași modalitate de elaborare și rezolvare a spețelor, cu largirea cadrului de verificare, prin adaugarea de noi probleme de drept. Rezolvarea spețelor ajuta candidații sa-și aprofundeze cunoștințele teoretice și practice și sa-și dezvolte capacitatea de argumentare și raționamentul logico-judiciar.

Un alt punct forte al lucrarii este acela ca structura spețelor este în acord cu structura recomandata drept model de Institutul Național al Magistraturii, publicata în iulie 2023 pe site-ul acestei instituții.

Testele sunt realizate în concordanta cu legislatia si cu deciziile obligatorii ale Înaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Constitutionale a României si reprezinta un instrument eficient nu numai pentru pregatirea candidatilor pentru admiterea la Institutul National al Magistraturii/în magistratura, ci, în acelasi timp, se adreseaza si judecatorilor si procurorilor stagiari pentru pregatirea examenului de capacitate, precum si candidatilor care acced în alte profesii juridice, auditorilor de justitie si studentilor la drept.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum