1719984592BPM9S7.png

Cod: 16178

ISBN: 978-606-39-1434-8

Editura:

Data aparitiei: 2024

Colectia:

Pagini: 354

Disponibilitate: in stoc

Prezumția de nevinovație ca drept fundamental

Autor:

 

Prezenta monografie exploreaza în profunzime conceptul de prezumție de nevinovație, tratat ca un drept fundamental al omului. Cartea analizeaza atât dimensiunea naționala, cât și cea internaționala a acestui principiu, subliniind importanța sa în asigurarea libertații și demnitații umane. Autorul examineaza evoluția juridica și doctrinara a prezumției de nevinovație, oferind o viziune comprehensiva asupra rolului și aplicabilitații acestui principiu în diverse ramuri ale dreptului.

Cuprinsul lucrarii

Lucrarea este structurata în cinci capitole principale, fiecare abordând aspecte distincte ale prezumției de nevinovație. Capitolul I ofera considerații introductive și contextualizeaza prezumția de nevinovație în lumina dreptului internațional și românesc. Capitolul II exploreaza natura juridica, clasificarea și definiția prezumției de nevinovație. Capitolul III analizeaza reglementarea, domeniul de aplicare și conceptualizarea logico-juridica a prezumției. Capitolul IV discuta conținutul actual al prezumției de nevinovație în dreptul procesual penal, iar Capitolul V se concentreaza pe implicațiile acestui principiu în dreptul substanțial penal și civil.

Puncte forte

Unul dintre punctele forte ale lucrarii este abordarea interdisciplinara și comparativa, care permite o înțelegere profunda a prezumției de nevinovație atât în context național, cât și internațional. Metodologia riguroasa, incluzând metode istorice, comparative, analitice și sociologice, ofera o baza solida pentru analiza complexa a subiectului. De asemenea, lucrarea se distinge prin încercarea de a reconceptualiza prezumția de nevinovație, propunând o reconfigurare a naturii și conținutului sau, ceea ce aduce o contribuție semnificativa la literatura de specialitate.

Public ținta

Cartea se adreseaza în primul rând studenților, cercetatorilor și practicienilor din domeniul dreptului, oferind o resursa valoroasa pentru înțelegerea și aplicarea prezumției de nevinovație. De asemenea, este relevanta pentru juriști, judecatori, avocați și alți profesioniști implicați în procesul penal, dar și pentru cei interesați de drepturile omului și de protecția acestora.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum