1617090710DC437J.png

Cod: 13088

ISBN: 978-606-39-0794-4

Editura:

Data aparitiei: 2021

Colectia:

Pagini: 426

Disponibilitate: in stoc

Protectia juridica a programelor pentru calculatoare

Autor:

Apreciem ca multe dintre ambiguitațile generate de interpretarea naturii complexe a programului pentru calculator, care, in intenția de a clasifica, cataloga și reglementa aceasta creație in tiparele legislative cunoscute, reușește sa genereze noi și cateodata absurde ipoteze de interpretare, ar putea fi clarificate prin reglementarea printr-un act special dedicat acestora. Ca atare, modelul coreean sau cel brazilian, care a adoptat o lege speciala destinata reglementarii protecției creațiilor intelectuale, pare a fi unul potrivit. Din rațiuni promovate de OMPI și TRIPS, ideal ar fi ca legislația speciala destinata programelor de calculator sa porneasca de la adoptarea unor directive valabile in toate statele membre, texte care sa reglementeze și o durata de protecție de cca 3-5 ani.

Ca atare, in plan practic, lucrarea propune o abordare particulara a programelor pentru calculator prin stabilirea unor tipare de protecție specifice, dar care sa combine atat principiile protecției recunoscute operelor literare pentru codul sursa, cat și caracterul profund inovativ al soluțiilor tehnice pe care le ofera programele pentru calculator, permițand interoperabilitatea și garantand o protecție prin licența o perioada mult mai scurta.

Consideram ca este necesara o abordare mai practica a drepturilor de proprietate intelectuala derivand din programe pentru calculator, o abordare care sa iasa din teoreticul dogmatic și dihotomia drept de autor/brevet și care sa conștientizeze, prin principii și reglementari specifice, realitatea revoluționarii intregii noastre existențe de existența programelor pentru calculator: acestea au incetat definitiv sa fie tratate ca opere de arta caracterizate prin unicitate și, cu atat mai puțin, sa reprezinte fiecare in parte o invenție demna de exclusivitate.

 

Intrucat crearea și utilizarea programelor de calculator este in esența rezultatul activitații creative umane, apare nevoia de poziționare și clasificare, precum și de definire a drepturilor, obligațiilor și protecției juridice a subiecților și obiectelor implicate in aceste relații juridice.

Autorul analizeaza un subiect de mare actualitate și demonstreaza faptul ca, in ultimii ani, sistemul legal actual de protecție a programelor de calculator și-a atins limitele, fiind mai mult o piedica in calea cercetarii și dezvoltarii. Utilizarea tehnologiei digitale, in special prin crearea de programe de calculator, afecteaza legea și, in consecința, duce la necesitatea ajustarii mecanismelor juridice deja stabilite sau a crearii de noi reglementari legale in acest domeniu.

Prin investigarea legislației internaționale și naționale precum și printr-o analiza extinsa de drept comparat, autorul cauta cea mai eficienta forma de protecție a programelor de calculator.

Bogdan Bucatariu

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum