1667371899R7ES9E.png

Cod: 14170

ISBN: 1843-264603-2202

Editura:

Data aparitiei: 2022

Colectia:

Pagini: 512

Disponibilitate: in stoc

Revista Romana de Drept Privat nr. 2/2022

Autor:

    Ultimii ani, astfel cum ar putea fi ei oglindiți in paginile Revistei romane de drept privat, probabil cea mai serioasa revista din spațiul dreptului privat romanesc, atesta, din pacate, o oarecare forma de unilateralism. Aceasta trasatura este data de prezența, poate prea frecventa, a acelorași autori și, implicit, de lipsa unor autori noi care sa probeze suficient consistența interesului lor pentru dreptul privat. Ne-am intrebat daca aceasta situație iși are cauza intr-o anume lipsa de aplecare a juriștilor din Romania catre cercetare sau daca este cumva vorba despre o politica greșita a redacției. Ca sa putem ajunge la o concluzie, ne-am propus sa cautam și sa promovam noutatea, prin invitarea la scris a unor cercetatori tineri (unii aflați chiar la inceputul acestui drum, alții deja probați de paginile revistei). Demersul nostru credem ca a dat roade, deoarece ideea a fost receptata de cateva școli doctorale (București, Cluj-Napoca, Timișoara) care au oferit o baza de selecție extrem de interesanta și variata. Volumul de fața constituie selecția catorva dintre studiile doctorale in curs și se dorește a fi un mic manifest pentru promovarea cercetarii in dreptul privat romanesc. Daca aceasta cercetare are un viitor sau nu este o intrebare la care va invitam pe dumneavoastra, cititorii, sa raspundeți și va mulțumim pentru aportul esențial supraviețuirii cercetarii: cititul revistei!

    Autorii eseurilor din acest volum provin din mediile profesionale juridice reprezentative. Ei sunt magistrați, avocați, notari, consilieri juridici, cadre universitare cu preocupari care merita cultivate. Toți aparțin școlilor doctorale romanești (fara sa insemne ca nu ar exista cercetare și in afara acestui cadru instituțional, doar ca acest fapt ne-a simplificat efortul de selecție!), iar lucrarile publicate constituie uneori parți ale cercetarii lor doctorale, alteori pur și simplu un subiect de interes pentru autor.

    Temele abordate in volum sunt extrem de variate, fara a acoperi insa intreaga gama de subiecte centrale ale dreptului privat. De pilda, analiza economica a contractului este utilizata pentru domenii particulare, precum: denunțarea contractelor debitorului aflat in insolvența, ca forma de neexecutare eficienta a contractului sau ca decizie oportuna de afaceri; conformarea profesionistului in contractele incheiate cu consumatorii de credite. Tema frecventa a promisiunilor de instrainare face și ea obiectul unor eseuri relevante, dedicate, de pilda, remediului hotararii judecatorești care ține loc de contract translativ de proprietate sau privind corelația (respectiv concursul) dintre clauza de inalienabilitate subințeleasa in promisiunile de instrainare imobiliara și masurile asiguratorii din cadrul procesului penal. Subiectul calificarii contractului este și el abordat, atat intr-un studiu generalist, cat și intr-un altul, dedicat contractului electronic. Generoasa tema a remediilor pentru neexecutare este și ea valorificata in cateva studii dedicate dreptului de opțiune intre remediile contractuale, excepției de neexecutare și daunelor-moratorii in cazul neexecutarii obligației de a face. Cel puțin doua studii vizeaza tema unor clauze speciale, precum clauzele „boilerplate” și clauzele „de accelerare a creditului”. Acestora li se alatura o serie de studii inter-domeniale care merita toata atenția cititorului: despre funcția de garanție pe care contractul de fiducie o poate indeplini, despre raportul dintre dreptul subiectiv și dreptul material la acțiune, despre „imposibilitatea” transferului posesiei, respectiv despre natura obligației de a asigura transmiterea proprietații asupra bunului altuia.

    Pe de alta parte, așa cum se va putea observa, eseurile insele nu sunt egale sub mai multe aspecte. Inegalitatea lor nu inseamna neaparat o inclinație a autorilor mai mica sau mai mare pentru cercetare, ci mai degraba o preocupare oscilanta intre teoretic și practic, respectiv o abordare proporționala a acestora. In toate cazurile, am incercat sa intervenim cat mai puțin in conținutul lucrarilor, pentru a lasa probele cercetarii proaspete și a oferi o perspectiva relativ corecta asupra unui sector al cercetarii din țara noastra.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Coordonatorii

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum