1639060526N4YGGX.png

Cod: 13220

ISBN: 1843-264603-421

Editura:

Data aparitiei: 2022

Colectia:

Pagini: 904

Disponibilitate: in stoc

Revista Romana de Drept Privat nr. 3-4/2021

Autor:

Revista Română de Drept Privat este o marcă a Editurii Universul Juridic, apărută din inițiativa și datorită dedicării cu care profesorul Marian Nicolae a contribuit la acest proiect. Revista a debutat în anul 2007, după discuții și aprofundări ale redacției pentru a vedea în ce măsură un asemenea proiect poate fi bine primit de către mediul academic și științific. În acești 14 ani de existență, Revista și-a câștigat un binemeritat renume, fiind în acest moment considerată cea mai bună revistă de cercetare juridică fundamentală din România.

Începând cu anul 2017, Revista Română de Drept Privat apare trimestrial, fiecare număr fiind dedicat unei anumite chestiuni de drept, iar conducerea Revistei este asigurată de către dl prof. univ. dr. Valeriu Stoica, în calitate de Director, și de dl prof. univ. dr. Mircea Dan Bob, ca Redactor-șef. Dumnealor li s-a alăturat, începând cu numărul 4/2020, dl prof. univ. dr. Ionuț-Florin Popa, în calitate de Director adjunct.

În ceea ce privește numerele comasate 3-4/2021, volumul a fost realizat sub coordonarea dlui prof. univ. dr. VALERIU STOICA, are ca temă 10 ani de aplicare doctrinară și jurisprudențială a Codului civil și reunește 29 de studii valoroase pe acest subiect.

 

„La 1 octombrie 2021 s-au împlinit 10 ani de la intrarea în vigoare a Codului civil. Dacă nu în fiecare an, cel puțin o dată la 10 ani aniversarea Codului civil ar trebui să fie o sărbătoare. După Constituție, Codul civil este cea mai importantă lege a țării. Din punctul de vedere al frecvenței aplicării, s-ar putea spune chiar că este cea mai importantă lege. Coloana vertebrală a spațiului juridic de libertate și de siguranță al persoanei este Constituția, dar Codul civil dă cu adevărat viață acestui spațiu. Nu este deci o sărbătoare doar a juriștilor, cu atât mai puțin doar a civiliștilor. Este o sărbătoare a tuturor celor ce-și doresc și se bucură de libertatea și siguranța persoanei lor. Este un motiv suficient de puternic pentru a dedica numerele 3-4/2021 ale Revistei române de drept privat acestei sărbători. Cum celor sărbătoriți la aniversări li se urează în primul rând sănătate, împlinirea a 10 ani de la intrarea în vigoare a Codului civil este un bun prilej pentru a examina starea sa de sănătate. În textele subsumate temei din acest număr al RRDP, autorii analizează viabilitatea soluțiilor normative cuprinse în Codul civil, din perspectiva receptării lor în jurisprudență și în doctrină. Au fost avute în vedere jurisprudența Curții Constituționale, jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție (decizii prin care au fost soluționate recursuri în interesul legii sau au fost dezlegate probleme de drept și decizii de speță), precum și jurisprudența relevantă a altor instanțe judecătorești sau arbitrale. Celor care s-au temut sau au sperat că nu va fi viabil Codul civil li se poate spune: «copilul» este sănătos și matur încă de la naștere. Este un mod metaforic de a constata, la această aniversare, învingerea celor trei forme de manifestare a scepticismului, în trei etape diferite, în legătură cu actualul Cod civil: scepticismul privind necesitatea sau utilitatea unui nou Cod civil, scepticismul privind posibilitatea redactării și adoptării unui nou Cod civil și scepticismul privind viabilitatea noului Cod civil.”

Coordonatorul

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

21490.jpg
museum
museum