1719408972FB2T2Q.png

Cod: 16177

ISBN: 978-606-39-1509-3

Editura:

Data aparitiei: 2024

Colectia:

Pagini: 696

Disponibilitate: in stoc

Spețe pentru admiterea la INM/magistratura. Drept penal și drept procesual penal – 2024

Autor:

Proba scrisa de verificare a cunostintelor juridice face parte din prima etapa a concursului de admitere la INM/în magistratura, urmarind sa puna în evidența capacitatea de analiza critica si sinteza, coerența în abordare si exprimare, înțelegerea instituțiilor de drept penal și procesual penal, fiind conceputa în ansamblul concursului și perceputa de catre candidați ca fiind cea mai dificila dintre probe. De aceea, pregatirea temeinica și, în același timp, aplicata este esențiala pentru reușita.

Prezenta lucrare urmarește, cu precadere, verificarea modalitații de aplicare a cunoștințelor juridice în materia dreptului penal și a procedurii penale, fiind realizata de un colectiv de judecatori, practicieni cu experiența în materia penala și procesual penala, precum și cu experiența didactica.

Aflata la a patra ediție, îmbogațita cu un numar de 10 spețe fața de ediția anterioara, lucrarea însumeaza 60 de teste, reprezentând 120 de spețe de drept penal și drept procesual penal, însoțite de baremele de rezolvare, cu largi explicații și trimiteri la textele de lege, la doctrina și jurisprudența. Fiecare test contine câte 2 spete (de drept penal si drept procesual penal), concepute astfel încât sa acopere în întregime tematica de concurs, sa raspunda nevoilor de aprofundare a institutiilor dreptului ce fac obiectul concursului si, în acelasi timp, sa faciliteze deprinderea modalitatii adecvate de abordare a acestui tip de proba.

Edițiile anterioare au fost apreciate de catre candidați ca fiind un suport incontestabil pentru pregatirea cu succes a acestei probe; de aceea, autorii au pastrat și în ediția de fața aceeași modalitate de elaborare și rezolvare a spețelor, cu largirea cadrului de verificare, prin adaugarea de noi probleme de drept. Rezolvarea spețelor ajuta candidații sa-și aprofundeze cunoștințele teoretice și practice și sa-și dezvolte capacitatea de argumentare și raționamentul logico-judiciar.

Un alt punct forte al lucrarii este acela ca structura spețelor este în acord cu structura recomandata drept model de Institutul Național al Magistraturii, publicata în iulie 2023 pe site-ul acestei instituții.

Testele sunt realizate în concordanta cu legislatia si cu deciziile obligatorii ale Înaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Constitutionale a României si reprezinta un instrument eficient nu numai pentru pregatirea candidatilor pentru admiterea la Institutul National al Magistraturii/în magistratura, ci, în acelasi timp, se adreseaza si judecatorilor si procurorilor stagiari pentru pregatirea examenului de capacitate, precum si candidatilor care acced în alte profesii juridice, auditorilor de justitie si studentilor la drept.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum