1641997632WNFSB9.png

Cod: 13808

ISBN: 978-606-39-0943-6

Editura:

Data aparitiei: 2022

Colectia:

Pagini: 210

Disponibilitate: in stoc

Statutul profesiei de expert in legislatia muncii

Autor:

Lucrarea de fata reprezinta un manifest pentru o lume a muncii mai buna, pentru promovarea unui management al relatiilor de munca echitabil si pentru profesionalizarea serviciilor externe specializate in resurse umane si salarizare.

Statutul profesiei de expert in legislatia muncii (o tema ce a fost cu desavarsire absenta din atentia doctrinei romanesti) constituie un punct de plecare in dezvoltarea profesiei de expert in legislatia muncii, urmand modele deja consacrate in tari cu economii puternice, si cu siguranta ar putea constitui o baza pentru viitoare cercetari aprofundate ale acestui subiect provocator, controversat, dar mereu interesant si actual.

Utilitatea cercetarii a fost deja dovedita prin transpunerea in Codul muncii (adoptarea Legii nr. 213/2020, publicata in M. Of. nr. 893/30.09.2020) a unor propuneri de lege ferenda care vizeaza asigurarea calitatii serviciilor de resurse umane executate de catre prestatori externi, concilierea conflictelor de munca, precum si dreptul salariatilor de a fi asistati la negocierea, incheierea ori modificarea contractului individual de munca, inclusiv pe durata cercetarii disciplinare sau pe durata concilierii conflictelor individuale de munca.

Prin teza sustinuta in anul 2019 in vederea obtinerii titlului stiintific de doctor, autorul si-a asumat rolul de generator al acestor schimbari radicale in ceea ce priveste perceptia relatiilor de munca angajat-angajator si profesionalizarea serviciilor externe specializate in resurse umane si salarizare.

Insa, pentru a genera aceste schimbari, profesionistii trebuie sa fie constienti ca realitatea actuala ii obliga sa reinterpreteze cutumele si sa se alinieze noilor situatii europene si mondiale, care evolueaza in ritm alert. Numai impreuna, mediul academic, mediul de afaceri, sindicatele si expertii in legislatia muncii pot schimba mentalitati si pot crea noi instrumente de abordare a raporturilor de munca.

 

 

 

Lucrarea domnului Bențe Corneliu abordeaza o tema noua pentru domeniul juridic autohton: statutul profesiei de expert in legislația muncii. Autorul este un pioner in acest domeniu, fiind președintele fondator al Uniunii Naționale a Experților in Legislația Muncii.

Volumul debuteaza cu o analiza a stadiului actual al cunoașterii. Continua apoi cu o serie de considerații generale privind profesia de expert in legislația muncii. Urmatorul capitol abordeaza problematica accesului in profesie și a competențelor expertului in legislația muncii. In continuare, autorul dedica ample capitole organizarii profesiei de expert in legislația muncii, drepturilor și obligațiilor experților in legislația muncii,  raspunderii juridice a acestora, respectiv suspendarii și incetarii calitații de expert in legislația muncii.

In cadrul ultimului capitol, autorul – realizand un studiu de drept comparat – a identificat profesii similare in Europa (Italia, Spania, Belgia și Franța), America (Canada) și Asia (Japonia și Coreea de Sud), cu denumiri diferite dar competențe aproape identice.

Bogdan Bucatariu

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

21490.jpg
museum
museum