1621858492MK4YTJ.png

Cod: 13234

ISBN: 978-606-39-0836-1

Editura:

Data aparitiei: 2021

Colectia:

Pagini: 214

Disponibilitate: in stoc

Dreptul si schimbarile climatice. Raspunsuri, preocupari, perspective

Autor:

            La o jumatate de secol de acumulari normative specifice și circa 40 de ani de afirmare ca disciplina științifica, Dreptul mediului iși adauga in ultimele decenii un nou capitol dens, dinamic și reprezentativ de reglementari și contribuții teoretice novatoare. Complementara și in interdependența cu celelalte probleme ecologice majore – poluarea generalizata și biodiversitatea –, provocarea climatica a generat un regim juridic prin excelența internațional și cu vocație universala privind combaterea și atenuarea incalzirii globale și adaptarea la schimbarile climatice. Promotor al unor concepte, principii și instrumente novatoare de atingere a obiectivelor climatice asumate, acesta iși revendica deja, in virtutea particularitatilor evidente pe care le prezinta, o anumita autonomie și pretenția de Drept al climei. Și aceasta cu atat mai mult cu cat, prin Pactul verde (Green Deal) al Uniunii Europene, urgența climatica a impus obiectivul neutralitații carbon și a creditat tranziția ecologica ca o strategie continentala de creștere durabila.

            Cel puțin in planul reflecției teoretice, Dreptul climei cunoaște și in Romania o evoluție semnificativa. In aproximativ un an de la publicarea studiului fondator, consistent ideatic și reprezentativ științific, i s-a consacrat deja o remarcabila monografie, in timp ce prioritațile domeniului și dinamica lor europeana și internaționala au facut obiectul unei conferințe naționale, iar cercetarea științifica aferenta a fost instituționalizata prin constituirea unei structuri specializate. Simpla și rapida trecere in revista a unor asemenea repere este semnificativa.

            Lucrarea de fața sta, și ea, marturie a acestui rodnic demers, reunind contribuțiile prezentate in cadrul manifestarii științifice cu tema Dreptul și schimbarile climatice: provocari, dezvoltari și tendințe, organizata la 29 martie 2021 de Institutul de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Romane, Universitatea Ecologica din București și publicațiile „Dreptul”.

Dreptul si schimbarile climatice. Raspunsuri, preocupari, perspective - Conducere

Alte numere ale revistei

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum