1603287625SSCDH6.png

Cod: 12183

ISBN: 2668-569802001

Editura:

Data aparitiei: 2020

Colectia:

Pagini: 436

Disponibilitate: in stoc

Revista de Dreptul Familiei nr. 1/2020

Autor:

Momentele dificile au soarta unor asperitati care nu pot invinge pasiunea pentru cercetarea stiintifica si pentru dezbaterea constructiva, finalizata cu solutii si argumente. In cronica timpurilor, prima jumatate a anului pe care il parcurgem marcheaza momente delicate, care au invaluit intreaga planeta. In pas cu vremurile, viata juridica si relatiile de familie „curg” nestavilite, spre rezolvari, solutii, argumente care surmonteaza toate (tipurile de) obstacole.

Revista de Dreptul Familiei debuteaza in registrul diversificarii tematicii, fata de numarul precedent. Alaturi de sectiunile consacrate (Editorial, Studii, Restitutio, Recenzii), rubricile noi (Jurisprudenta rezumata, Codex bibliografic, Eveniment) intregesc tabloul relatiilor de familie cu probleme de actualitate.

Probabil cei care deschid primele pagini ale revistei intalnesc, cu mirare, intrebarea Cum dialogam cu cei cu care avem dezacorduri profunde? Editorialul (Prof. univ. dr. DHC Mircea Dumitru) este o lectie de viata pentru familia sot-sotie-copii, pentru familia-colectivitate pe care o inchegam la locul de munca, pentru familia-patrie, ai carei cetateni suntem si, deopotriva, pentru familia cea mare, in care ne regasim, ca cetateni ai planetei. Se intampla sa nu impartasim, cu totii, aceeasi viziune asupra valorilor sau asupra semnificatiei unei vieti bune din punct de vedere moral. Dezacordurile se pot transforma in conflicte, iar conflictele se pot converti in catastrofe. Cum evitam catastrofele si cum dialogam? Argumentele si mecanismele sunt extrem de complexe, pentru ca fiinta umana este sofisticata. Lectia de viata este o exceptionala pledoarie pentru respectul alteritatii si pentru toleranta. Nu putem convietui nici in familia restransa la caminul fiecaruia, nu putem rezista nici in familia planetara, daca nu intelegem aceste cuvinte-cheie: alteritate, respect, toleranta.

 

Continutul rubricii Studii este circumscris casatoriei, parteneriatului civil si concubinajului, desfacerii casatoriei, tutelei, adoptiei, opiniei copilului si maternitatii surogat.

Casatoria incheiata in dispretul particularitatilor de ordin psihic, moral si biologic mascheaza, adesea, forme ale exploatarii sexuale, incalcarea drepturilor copilului-sot, precum si  mijloace de a compromite dezvoltarea si educatia persoanelor care se vad in situatia de a „intra” in casatorie, la varste fragede. Casatoria copilului. „Sweet 16”. O privire comparativa (Carmen Oana Mihaila) constituie o pledoarie, temeinic documentata si pertinent argumentata, pentru prohibirea practicilor periculoase, generatoare de probleme psihologice, fiziologice si socio-economice complexe si care (inca) se regasesc in Europa, America Latina, Orientul Mijlociu sau Asia de Sud.

Structurat in doua parti, studiul Consideratii privind institutia tutelei (Vlad Ionut Domocos) este dedicat tutelei, ca mecanism de ocrotire a minorului lipsit de ocrotirea parinteasca. O prima analiza are in vedere definitia, caracterele juridice si principiile generale ale tutelei, cazurile de instituire, persoana tutorelui, procedura de numire a acestuia, exercitarea tutelei, incetarea functiei tutorelui si incetarea tutelei, precum si raspunderea tutorelui.

 

Consimtamantul parintilor biologici la adoptie poate fi analizat din perspective diferite. Motivele care stau la baza solicitarii consimtamantului parintilor biologici la adoptie si mecanismul procesual care poate converti neprezentarea acestora la doua termene de judecata, in refuz abuziv de a consimti la adoptie, sunt analizate in studiul Incercari de devoalare a ratiunilor cerintei consimtamantului parintilor biologici la adoptie si de armonizare a prezumtiilor de comunicare cu mecanismul de formare a refuzului abuziv de a consimti la adoptie (Lucian Lungu).

 

„Care este cea mai buna modalitate de a obtine opinia copilului? Ce pondere trebuie acordata acestei opinii? In ce masura copilul este influentat? Este copilul nesincer, si daca da, ce putem face pentru a descuraja nesinceritatea? Exista o varsta minima inainte de care copilul nu trebuie ascultat? Cine participa la ascultarea copilului? Ce subiecte vor fi abordate si ce intrebari trebuie utilizate?” Studiul Ascultarea copiilor in cauzele civile. Ghid de interviu (George Visu-Petra) identifica solutii si traseaza repere in demersul complex al obtinerii opiniei copilului.

Studiul Scurte consideratii practice asupra aplicarii dispozitiilor articolului 1.002 alineatul 3 din Codul de procedura civila in materie de minori si familie (Bogdan Ionescu) porneste de la practica judiciara neomogena si expune, punctual, cateva aspecte problematice in cererile de ordonanta presedintiala care vizeaza luarea unor masuri privitoare la copiii minori.

 

Divortul ca urmare a separarii in fapt a sotilor. Aspecte substantial-procesuale (Ioan Ilies Neamt) constituie o radiografie complexa a desfacerii casatoriei ca urmare a separarii in fapt de lunga durata a sotilor. Intr-o prima etapa, atentia se indreapta spre regimul substantial, fiind analizate aspecte precum fundamentul ipotezei de divort, notiunea de separare in fapt, chestiunea duratei separarii si implicatiile substantiale subsecvente, cu privire speciala asupra despagubirilor in urma divortului, prestatiei compensatorii si situatiei locuintei comune. A doua parte a studiului este focalizata pe aspecte procesuale – sesizarea instantei, judecata sau echivocul rezultat din art. 934 alin. (3) C. pr. civ.

 

Rolul acordului de vointa al sotilor la desfacerea casatoriei (Oana-Elena Buzincu) pune in lumina valentele vointei, din perspectiva finalului uniunii de cuplu. De la intelegerea incheiata pe parcursul procedurii de divort, la conventia ce poate fi perfectata dupa o perioada relativ lunga de timp de la data desfacerii casatoriei, de la rolul acordului in contextul divortului propriu-zis, la efectele asupra cererilor accesorii, de la ipoteza in care procedura desfacerii casatoriei se desfasoara pe cale amiabila in fata judecatorului, la derularea acesteia in fata notarului public sau a ofiterului de stare civila – toate aceste ipoteze releva rolul primordial al acordului sotilor.

 

Pot constitui motivele de divort temeiuri pentru acordarea despagubirilor conform articolului 388 din Codul civil? (Paula-Alina Lupu). Interogatia este provocata de reglementarea inedita, in Codul civil roman, a aspectelor de despagubire, consecutiv desfacerii casatoriei, si are ca reper caracterul mixt al divortului (remediu-sanctiune). Analiza vizeaza  conditia culpei exclusive a paratului, sintagma „prejudiciu cauzat prin desfacerea casatoriei”, natura si continutul acestui prejudiciu.

 

„Resedinta obisnuita” in contextul desfacerii casatoriei cu element de extraneitate (Calina Jugastru) are note particulare, atat pe palierul stabilirii legii aplicabile, cat si in aria jurisdictiei competente. O serie de indicii jurisprudentiale (nationale si europene) corelate cu elemente perene (care o diferentiaza de alte elemente de identificare a persoanei fizice) concura la posibila calificare a notiunii de „resedinta obisnuita”, din perspectiva gestionarii finalului casatoriei.

 

Coabitarea de facto (concubinajul) se departajeaza de promisiunea de casatorie, de casatorie si de parteneriatul civil. Posibile consideratii contributive privind necesitatea institutionalizarii concubinajului in Romania (Szilárd Sztranyiczki) analizeaza criteriile pe care le presupune aceasta uniune de cuplu (in vederea producerii de efecte juridice), precum si drepturile si obligatiile concubinilor in raport cu comunitatea de bunuri.

 

O serie de analize au ca obiect sistemele juridice straine, prin prisma legislatiei si, respectiv, a jurisprudentei nationale recente. Obligatia legala de intretinere (in particular, obligatia de intretinere datorata de bunici copiilor minori) este analizata in studiul Alimentos debidos por los abuelos a los nietos menores de edad (Aída Kemelmajer de Carlucci).

 

Lucrarea El abuso en el derecho de familia (Rolf Madaleno) isi propune sa analizeze practica abuziva a dreptului in context familial, care devine o problema tot mai frecventa si la scara geografica, profitandu-se de increderea ca, in context familiar, sotii, cei care convietuiesc impreuna si rudele tind sa aiba o relatie in care toti actioneaza, de regula, avand constant ca reper principiul protectiei si ingrijirii reciproce. 

Studiul Nuovi modelli genitoriali e la tutela del nato da surrogacy. Riflessioni a margine delle sezioni unite della Suprema Corte (Alessandra Cordiano) analizeaza principalele implicatii juridice si sociale ale surogatului in dreptul italian, acesta din urma instituind sanctiuni penale extrem de severe. Sistemul actual nu este scutit de critici, studiul prezentand perspectiva doctrinei si a jurisprudentei, in special prin prisma Deciziei nr. 12193 din 2019 a Curtii de Casatie de la Roma. Autoarea conchide ca, in materia surogatului, instantele judecatoresti trebuie sa gaseasca un echilibru intre ordinea publica si interesul superior al copilului conceput prin reproducerea umana asistata medical.

 

Accesul la reproducerea umana asistata medical. Modelul Italiei (Lucia Irinescu) supune atentiei aspectele vulnerabile si chestiunile controversate generate de aplicarea, incepand cu 2004, a unei noi legislatii speciale in materie. Identificarea solutiilor viabile si optim adaptate participantilor la procedurile specifice procrearii artificiale (boli genetice care afecteaza cuplurile; interzicerea fertilizarii heterologe; crioconservarea embrionilor s.a.) ramane o provocare constanta, sprijinita, obligatoriu, pe jurisprudenta europeana si pe practica instantelor italiene.

 

Legea nr. 14.010/2020 reglementeaza, in dreptul Braziliei, regimul juridic de urgenta si de tranzitie pentru relatiile juridice de drept privat in perioada pandemiei (coronavirusului). A Ley n. 14.010/2020 e os tratamientos relativos ao direitto de família e das sucessões (Flávio Tartuce) examineaza impactul situatiei de urgenta asupra familiei si succesiunilor.

 

Jurisprudenta rezumata are in vedere aspecte referitoare la: compensarea obligatiilor de intretinere; actiunea in tagada paternitatii (caracterul actiunii) si actiunea in stabilirea filiatiei (competenta); incuviintarea numelui in cadrul divortului; exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv, programul de vizitare regulat, continuu si principiul interesului superior al minorului

Republicarile in cadrul rubricii de specialitate (Restitutio) aduc in atentie probleme care raman actuale – „Stabilirea paternitatii; Neexercitarea de catre sot a actiunii in tagaduirea paternitatii. Consecinte” (Ioan Les) si „Unele probleme privind filiatia fata de mama” (Ion P. Filipescu).

Codexul bibliografic realizeaza o selectie a cartilor, articolelor si studiilor in periodice – lucrari publicate in materia dreptului familiei (autori romani) in perioada septembrie 2019 – octombrie 2020.

 

Sectiunea Recenzii prezinta cititorului lucrarea Bibliografie selectiva. Dreptul familiei (Ciprian Raul Romitan). Criteriile de ordonare a referintelor bibliografice se regasesc pe doua segmente (primul este cel al ordinii alfabetice a autorilor, iar al doilea este cel tematic – bibliografia fiind selectata in contextul principalelor institutii ale dreptului familiei: casatoria, filiatia, adoptia, autoritatea parinteasca, obligatia legala de intretinere).

 

Rubrica Eveniment inscrie in memoria timpului juridic momente semnificative din activitatea membrilor consiliului stiintific si colegiului de redactie. Primul numar din acest an al revistei consemneaza acordarea titlului onorific Doctor Honoris Causa unor personalitati marcante ale dreptului, conferinte nationale si acordarea Premiului Academiei Romane, pentru anul 2019 (domeniul Stiinte juridice).

Revista de Dreptul Familiei nr. 1/2020 constituie o recomandare de lectura, o frantura din actualitatea vietii de familie si, totodata, o incursiune in orizontul relevant al tezelor de doctrina si solutiilor de practica judiciara.

Revista de Dreptul Familiei nr. 1/2020 - Conducere

Alte numere ale revistei

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum