1629981928MBQAPD.png

Cod: 13459

ISBN: 978-606-39-0862-0

Editura:

Data aparitiei: 2021

Colectia:

Pagini: 314

Disponibilitate: in stoc

Dreptul proprietatii intelectuale. Curs universitar. 2021

Autor:

Lucrarea este destinată în principal studenților Facultății de Drept, cu scopul aprofundării cunoștințelor din domeniul proprietății intelectuale. Astfel, în acest context, sunt tratate drepturile de autor, drepturile asupra brevetelor de invenție, cele privind mărcile și indicațiile geografice, drepturile asupra desenelor și modelelor. Sunt îmbinate aspectele teoretice și cele practice, pentru a înțelege această materie vastă, dar și pentru a clarifica unele controverse.

Creația intelectuală reprezintă un element primordial în dezvoltarea unei societăți, de aceea trebuie protejată, fiind deosebit de important să cunoaștem prevederile juridice specifice, care, în ultima perioadă, sunt tot mai numeroase. Drepturile de proprietate intelectuală, reglementate în principiu de legislațiile naționale, încep să fie tot mai mult obiect al normelor comunitare și internaționale în vederea uniformizării aplicării acestora.

Creșterea încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă o amenințare la adresa economiei U.E. dar și la adresa sănătății și siguranței consumatorilor. Globalizarea și dezvoltarea Internetului ne ușurează viața, dar aduc după sine și destule riscuri, iar schimbările din domeniul proprietății intelectuale determinate de fenomenul digitalizării reprezintă provocări actuale atât pentru legiuitorul european, cât și pentru cel național.

 

Deși este un domeniu de studiu relativ nou, proprietatea intelectuală beneficiază de o atenție deosebită, în primul rând datorită faptului că „un sistem de proprietate intelectuală bine pus la punct și echilibrat reprezintă un motor pentru investițiile în inovare și dezvoltare economică”.

Modul în care este structurat cursul doamnei Oana Mihăilă pornește de la ideea că dreptul proprietății intelectuale cuprinde atât drepturile de autor, cât și drepturile asupra brevetelor de invenție, cele privind mărcile și indicațiile geografice, drepturile asupra modelelor și desenelor, drepturile asupra topografiilor de circuite integrate.

La cele cinci categorii de drepturi enumerate anterior, care fac obiectul unor capitole separate, se adaugă un capitol introductiv și un capitol final care analizează convențiile internaționale cu rol deosebit în crearea unui cadru unitar de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală.

Bogdan Bucătariu

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

21490.jpg
museum
museum