1583937174ZKH7SY.png

Cod: 13846

ISBN: 978-606-39-0197-3

Editura:

Data aparitiei: 2020

Colectia:

Pagini: 276

Disponibilitate: in stoc

Fise de drept civil. Persoanele

Autor:

Dupa celebra formula a lui Gaius, intregul drept de care ne folosim se refera fie la persoane, fie la bunuri, fie la acțiuni – Omne autem ius quod utitur, vel ad personas pertinet, vel ad res, vel ad actiones.

 

Dreptul persoanelor strabate toate ramurile dreptului deoarece persoana este in centrul tuturor activitaților juridice. Codul civil roman din 2009 a alocat acestei materii Cartea I, „Despre persoane” (art. 25-257), care stabilește dreptul comun al subiectelor de drept civil.

 

Lucrarea „Fișe de drept civil. Persoanele” trateaza in titluri distincte acești actori ai dreptului vazuți in funcția lor juridica. Ea infațișeaza intr-o maniera sintetica și accesibila dar riguroasa, consistenta și completa, problematica ridicata de subiectele dreptului civil.

 

Studiul este rodul eforturilor unui prestigios colectiv de cadre didactice ale Facultaților de Drept din Hexagon (București, Iași, Cluj, Sibiu, Timișoara, Craiova) și constituie un instrument de lucru util pentru studenți și absolvenți, dar vine și in sprijinul publicului larg dornic sa descopere conceptele și soluțiile juridice din materia analizata.

 

In mod obișnuit, cand vorbim despre persoana ne referim la persoana fizica (persoana umana). Aceasta ridica anumite probleme juridice esențiale la care raspunde acest volum: a) existența (nașterea, moartea) și capacitatea civila (de folosința și de exercițiu); b) drepturile inerente ei și apararea acestora (drepturi izvorate din demnitatea ființei umane care pot privi atat integritatea fizica și psihica a persoanei, cat și drepturi care privesc valorile morale și sociale ale acesteia). Desigur ca nu este lasata in afara studiului imensa putere a medicinei in domeniul dreptului persoanelor (procrearea medical asistata, prelevarea de organe, țesuturi și celule de origine umana, intervențiile asupra caracterele genetice, clonarea etc.); c) identificarea persoanei fizice (numele o desemneaza, domiciliul o situeaza, starea civila o identifica din punct de vedere juridic, civil) și d) ocrotirea ei.

 

Uneori persoana fizica poate fi sau deveni incapabila, iar in aceste situații ea trebuie protejata. Reglementarea ocrotirii persoanei fizice are un suflu imens din care razbat cele mai puternice și nobile sentimente: iubire și compasiune fața de cel mic, fața de cel mai slab și fața de cel pe care viața l-a dezavantajat.

 

Pe de alta parte, daca toate ființele umane vii sunt persoane, nu toate persoanele sunt ființe umane: persoanele juridice nu au o realitate biologica, insa ele au aptitudinea de a dobandi drepturi (patrimoniale și chiar unele drepturi nepatrimoniale) și de a-și asuma obligații, participand in nume propriu la circuitul civil și raspunzand cu bunurile proprii. Persoanele juridice sunt multiple și diverse. Volumul de fața trateaza toate aspectele juridice proprii acestor categorii de persoane, și anume: clasificarea și elementele constitutive ale persoanei juridice, identificarea, inființarea și capacitatea lor, reorganizarea și incetarea persoanei juridice.

 

Lucrarea este organizata sub forma de fișe iar acestea sunt structurate pe trei paliere: parte schematica, parte teoretica și parte practica. Prima parte prezinta schematic problematica expusa in rezumat in partea a doua, teoretica, iar partea practica cuprinde jurisprudența, spețe, minispețe, teste-grila (inclusiv raspunsurile cu unele scurte explicații) și intrebari recapitulative. La sfarșitul volumului se regasește, in mod firesc, o bibliografie generala.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum