1400602280XVgJY.jpg

Cod: 370540

ISBN: 978-606-673-320-5

Editura:

Data aparitiei: 2021

Colectia:

Pagini: 550 (estimativ)

Disponibilitate: rezervare

Noul Cod penal. Partea generala

Autor:

Din perspectiva parții generale a dreptului penal, noul Cod penal constituie cea mai importanta reforma in domeniu din ultimii 45 de ani.

Pastrand instituții specifice legislației penale romane, care și-au dovedit funcționalitatea practica, noul Cod penal surprinde prin reglementarile introduse pentru prima data in sistemul nostru, in incercarea de a acorda legislatia cu tendintele actuale din sistemele penale europene. Mentionam aici reglementarea infracțiunii comisive prin omisiune, distincția dintre cauzele justificative și cauzele de neimputabilitate sau noua concepție asupra sistemului sancționator in cazul pluralitații de infracțiuni. De asemenea, trebuie amintita optica diferita asupra sancțiunilor de drept penal, a individualizarii judiciare sau, mai evident, in cazul individualizarii executarii pedepselor, fiind introduse instituții moderne precum renunțarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii acesteia. Nu in ultimul rand, regimul raspunderii penale a minorului a fost radical modificat.

In consecinta ineditului pe care noul Cod penal, Partea generala, il aduce, prezenta lucrare iși dovedeste utilitatea. Viziunea autorilor – membri in Comisia de redactare a noului Cod penal sau a Comisiei care a elaborat Legea pentru punerea in aplicare a noului Cod penal – este atent valorificata in cuprinsul volumului, cu scopul de a oferi un instrument de lucru eficient in primul rand practicienilor, dar și studenților de la facultațile de drept.

Prezenta lucrare nu se doreste a fi doar un alt studiu doctrinar, ci are ca obiectiv declarat concentrarea pe aspectele de ordin practic. Sunt atent prezentate instituțiile nou-introduse, fiind clarificat modul de funcționare a acestora, respectiv identificate posibile carente in aplicarea lor practica, in raport de alte instituții specifice sistemului nostru.

Nu in ultimul rand, printr-o abordare comparativa cu prevederile Codului penal din 1968, se vor face mentiunile necesare legate de instituțiile modificate sau la care s-a renuntat, facilitand elementul de tranziție inerent intrarii in vigoare a noii legislații penale.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum
museum