1406012981Cairz.jpg

Cod: 14546

ISBN: 978-606-673-392-2

Editura:

Data aparitiei: 2015

Colectia:

Pagini: 390

Disponibilitate: in stoc

Rolul judecatorului in procesul civil

Autor:

Rolul judecatorului constituie una dintre chestiunile centrale ale procedurii civile: Ce este judecatorul, de fapt? Un arbitru neutru al litigiului dintre parți? Un expert in rezolvarea diferendelor juridice, lasand toate celelalte aspecte (uman, economic, social) in afara preocuparilor sale? Sau, dimpotriva, un mediator, un conciliator? Un cautator al adevarului? Poate, uneori, chiar un... legiuitor?

Raspunsul legiuitorului la toate aceste intrebari nu este, poate, intotdeauna evident. Cu toate acestea, noul Cod de procedura civila s-a preocupat intens de prerogativele judecatorului in desfașurarea procesului civil, consacrand „liniile de forța” tradiționale, insa cu multe nuanțari și aspecte de noutate, care merita toata atenția prezentei lucrari.

Astfel, autorii, ambii judecatori cu experiența in materie civila, analizeaza rolul judecatorului in ceea ce privește stabilirea și aplicarea corecta a legii, invocarea excepțiilor absolute și a motivelor de ordine publica, asigurarea contradictorialitații și a dreptului la aparare, administrarea probelor, uniformizarea și previzibilitatea jurisprudenței, contribuția la crearea normelor juridice.

Chestiunile abordate sunt, deopotriva, relevante pentru studenti, masteranzi, avocati si consilieri juridici, precum si pentru toti cei interesati de a cunoaste felul in care prerogativele instantei judecatoresti influenteaza desfasurarea procesului civil.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum