1659009463JEE6J6.png

Cod: 14273

ISBN: 978-606-39-1041-8

Editura:

Data aparitiei: 2022

Colectia:

Pagini: 824

Disponibilitate: in stoc

Codul de procedura civila 2022. Jurisprudenta. Sinteze

Autor:

Codul de procedura civila 2022. Jurisprudenta. Sinteze reprezinta continuarea unui proiect inceput in 2016.

Astfel, in fiecare an, oferim practicianului, studentului sau oricarei persoane interesate de proce­dura civila un instrument de lucru util, pe care sa il poata avea la indemana pentru informatii de baza actualizate, esentiale in aplicarea dreptului procesual civil.

Mai precis, sub articolele Codului, cel interesat va gasi:

– legislatie conexa;

– taxa de timbru aferenta (unde este cazul);

– extrase relevante din motivarea deciziilor Curtii Constitutionale;

– extrase din deciziile pronuntate de Instanta Suprema in RIL si HP;

– extrase din cele mai relevante decizii de speta ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie;

– extrase din hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului;

– extrase din minute sau alte solutii de unificare a practicii judiciare.

Desi nu sunt izvoare de drept, solutiile de unificare a practicii judiciare adoptate la diverse intalniri ale magistratilor sunt in masura sa lamureasca aplicarea in practica a unor texte de procedura. Ele pot fie sa provoace pronuntarea ulterioara a unor decizii obligatorii de unificare a practicii judiciare (RIL sau HP), fie, pur si simplu, sa conduca direct la unificarea practicii, fara a mai fi nevoie de sesizarea Instantei Supreme si, de aceea, este important sa fie cunoscute.

Acelasi rol il au si considerentele unor decizii ale Curtii Constitutionale prin care se resping exceptii de neconstitutionalitate sau considerentele unor decizii ale Instantei Supreme prin care se resping cereri de RIL sau HP, motiv pentru care le-am prezentat, pe cele cu adevarat relevante, sub articolele corespondente.

Nu in ultimul rand, anumite decizii de speta ale Instantei Supreme conduc direct la creionarea unei practici unitare de aplicare a normei de procedura, impunandu-se a fi cunoscute de catre desti­natarii normei.

Prezenta editie cuprinde modificarile si noutatile aduse prin ultimele acte normative ce vizeaza Codul de procedura civila, intrate in vigoare in anul 2022: Legea nr. 140/2022, Legea nr. 173/2022, Legea nr. 192/2022, Legea nr. 199/2022 si Legea nr. 220/2022. Am renuntat insa la actele normative specifice starilor de urgenta si de alerta, avand speranta ca nu vom mai trece in curand printr-o asemenea situatie, pe care niciunul dintre noi nu si-o doreste.

Ne propunem ca an de an sau oricand va fi nevoie sa actualizam informatiile din carte, astfel incat aceasta sa contina minimul necesar oricarei persoane intr-o sala de judecata sau pentru dezlegarea rapida a problemelor ridicate de diverse intrebari.

 

Conf. univ. dr. Mircea Ursuta

Membru al Comisiei de elaborare a Proiectului
Legii pentru punerea in aplicare a NCPC

  

PRO LEGE – O colecție necesara oricarui jurist: 

  • reuneste intre copertele fiecarei culegeri informatii esentiale si extinse din domeniul abordat, inlesnind astfel utilizatorului activitatea de cercetare, reducand semnificativ si eficient timpul dedicat acesteia;
  • prezinta pachete de acte normative consolidate, atent selectate in vederea acoperirii domeniului vizat, imbogatite cu note si referinte utile, structurate si evidentiate profesionist si menite a facilita intelegerea vointei si a intentiilor legiuitorului (prin semnalarea si/sau prin prezentarea unor corelatii ori a unor spete relevante, in unele cazuri prin oferirea unor lamuriri punctuale etc.);
  • este tiparita pe hartie alba de calitate superioara, ideala pentru adnotarile necesare in activitatea didactica si practica;
  • seria PREMIUMdin cadrul colectiei PRO LEGE beneficiaza de grafica si de cromatica speciale (in vederea unui plus de evidentiere a informatiilor-cheie), incluzand totodata un vast material informativ suplimentar (dupa caz, jurisprudenta europeana, mai multa jurisprudenta nationala si mai multe legi conexe integrale sau in extras, varii adnotari etc.);

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum