1621000495LTWQ2T.png

Cod: 13248

ISBN: 978-606-39-0829-3

Editura:

Data aparitiei: 2021

Colectia:

Pagini: 320

Disponibilitate: in stoc

Drept administrativ. Volumul II. Editia a III-a, revazuta si adaugita

Autor:

Descriere

Lucrarea a fost conceputa ca un instrument de studiu pentru studentii si masteranzii de la facultatile de drept sau de administratie publica.

 

Cuprinsul lucrarii

Volumul al II-lea al cursului este structurat în 14 capitole, organizate în patru părți. Prima parte abordeaza problematica activitatii administratiei publice, insistandu-se in mod necesar pe actul administrativ, care este cea mai importanta forma a acestei activitati. In capitolele corespunzatoare acestei parti sunt prezentate principalele aspecte conceptuale privind actul administrativ si sunt analizate pe larg conditiile de valabilitate si efectele juridice ale actului administrativ. Un capitol separat este dedicat contractului administrativ, institutie juridica care cunoaste in ultimii ani o dezvoltare fara precedent. A doua parte are in vedere domeniul public si, in mod special, modalitatile de valorificare a bunurilor ce fac obiect al proprietatii publice. A treia parte a lucrării este consacrată controlului asupra activității administrației publice, reprezentând o cercetare aprofundată asupra contenciosului administrativ (noțiune, trăsături, condiții de admisibilitate ale acțiunii directe, acte administrative exceptate de la controlul de legalitate în contenciosul administrativ, procedura contenciosului administrativ).Ultima parte se referă la răspunderea administrativă, fiind analizate particularitățile celor trei forme ale acestei răspunderi juridice: răspunderea administrativ-disciplinară, răspunderea administrativ-contravențională și răspunderea administrativ-patrimonială.

 

Puncte forte

Lucrarea valorifica o ampla bibliografie, fiind evidenta preocuparea autorului de a prezenta principalele opinii si teorii exprimate in doctrina cu privire la institutiile administrative analizate. O parte dintre aceste opinii sunt abordate intr-o maniera critica, cu sublinierea elementelor de divergenta si asumarea unei perspective personale. Fiind destinata in primul rand studentilor, lucrarea este construita intr-un limbaj accesibil, textul fiind structurat pe capitole, sectiuni si paragrafe in scopul delimitarii ideilor esentiale. In afara de aspectele doctrinare, autorul a avut in vedere si modificarile normative recente cu incidenta in tematica lucrarii, precum si principalele interpretari din practica judiciara.

 

Publicul tinta

Lucrarea se adreseaza studentilor care studiaza disciplina Drept administrativ, practicienilor din sfera profesiilor juridice, personalului din administratia publica si, nu in ultimul rand, tuturor celor interesati de fenomenul administratiei publice.

 

Despre autor

Dan Constantin Mata – conferențiar universitar doctor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi; avocat in Baroul Iasi.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

21490.jpg
museum
museum