1680617145TP3RRF.png

Cod: 14879

ISBN: 978-606-39-1228-3

Editura:

Data aparitiei: 2023

Colectia:

Pagini: 712

Disponibilitate: in stoc

Drept penal. Partea speciala. Infracțiuni contra patrimoniului, contra autoritații, de corupție, de serviciu, de fals și contra ordinii și liniștii publice

Autor:

Prezenta lucrare abordeaza intr-o maniera structurata și detaliata infracțiunile din tematica disciplinei Drept penal. Partea speciala II, studiata in cadrul Facultații de Drept a Universitații Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. 

In aceasta a doua ediție, pe langa o aprofundare fireasca a analizei textelor de incriminare, am incercat sa oferim și mai multe repere/soluții pentru diversele probleme de interpretare ale textelor de incriminare, mai multe exemple jurisprudențiale care sa surprinda modul de aplicare a textelor in practica judiciara și, nu in ultimul rand, sa formulam diverse noi propuneri pentru o aplicare mai coerenta și unitara a normelor de incriminare. 

Lucrarea corespunde și tematicii la disciplina Drept penal. Partea speciala stabilita de Institutul Național al Magistraturii sau de Uniunea Naționala a Barourilor din Romania pentru examenele organizate pentru admiterea ori promovarea in magistratura sau de intrare in profesie. 

Lucrarea analizeaza in primul rand conceptele pe care se sprijina textele de incriminare. Aceasta abordare ajuta atat studentul, in demersul sau de a ințelege specificitatea acestor texte de incriminare, cat și practicianul, care este pus sa aplice textul de incriminare unei situații juridice anume (parca mereu ipotezele intalnite in practica judiciara duc discuția dincolo de „exemplele de școala”). Practicienii cauta de fiecare data soluțiile la propriile spețe in literatura de specialitate. Din acest motiv, chiar daca poate nu am reușit intotdeauna sa oferim raspunsul exact la speța pentru care practicianul cauta raspuns, totuși am incercat ca prin aceasta carte sa oferim eventuale argumente științifice convingatoare spre o soluție justa in cazul acelor spețe care nu se incadreaza intr-un „exemplu de școala”. 

Tot pentru utilitate practica, in lucrare sunt realizate numeroase corelații intre toate textele de incriminare și modul in care acestea sunt asimilate in practica judiciara actuala. 

Așadar, la mai bine de 9 ani de la intrarea in vigoare a actualului Cod penal, constatand ca exista deja o practica judiciara bogata raportat la normele cuprinse in actualul Cod penal, pe langa prezentarea infracțiunilor, scopul lucrarii a fost și acela de a stabili o „conexiune” mult mai bine definita intre doctrina și practica judiciara, prin oferirea a cat mai multor exemple jurisprudențiale de data recenta, care sa releve orientarea jurisprudenței in problemele controversate privind aplicarea normelor de incriminare. Inclusiv in cazul infracțiunilor nou introduse prin actualul Cod penal s-a insistat asupra modului in care acestea au fost „asimilate” de catre organele judiciare (daca acest lucru s-a intamplat), cu evidențierea eventualelor controverse „deja” generate de aceste noi texte de incriminare. 

Cartea include referiri la peste 400 de spețe din practica judiciara și analize ale acestora, acolo unde soluția practica indicata impunea o examinare mai aprofundata.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum