1674204352EHM96X.png

Cod: 14636

ISBN: 978-606-39-1185-9

Editura:

Data aparitiei: 2023

Colectia:

Pagini: 440

Disponibilitate: in stoc

Drept procesual penal. Partea speciala, ediția a II-a, revazuta și adaugita

Autor:

   Intrarea in vigoare a actualului Cod de procedura penala la data de 1 februarie 2014 are semnificația unui moment de reevaluare a noțiunilor și a tradiției juridice din țara noastra, legiuitorul aducand modificari insemnate cu privire la majoritatea instituțiilor de drept procesual penal. In acest context, in literatura de specialitate și in salile de judecata s-au nascut, in mod firesc, multiple discuții cu referire la interpretarea și aplicarea corecta a normei procesual penale.

   Rezultat al unei ample documentari, autorii au examinat judicios dispozițiile Codului de procedura penala in cuprinsul prezentei apariții editoriale, urmarind, in mod permanent, corelarea acestora, in vederea evidențierii sensului și finalitații lor și nu au evitat sublinierea unor inadvertențe sau semnalarea argumentata a anumitor aspecte care fac dificila aplicarea diverselor instituții de drept procesual penal.

   Structurata in concordanța cu dispozițiile Parții speciale a Codului de procedura penala, lucrarea analizeaza in amanunt modul in care se desfașoara fiecare faza a procesului penal roman, precum și procedurile speciale inscrise in actuala reglementare procesual penala. De asemenea, lucrarea aduna in conținutul sau și soluțiile jurisprudențiale pronunțate de Inalta Curte de Casație și Justiție (hotarari preliminare pentru dezlegarea unor probleme de drept sau recurs in interesul legii) sau de Curtea Constituționala, precum și jurisprudența relevanta a instanțelor naționale.

   In acest mod, prezenta apariție editoriala constituie un instrument util de lucru studenților facultaților de drept in vederea dobandirii cunoștințelor necesare pentru susținerea examenelor de promovare și de licența, candidaților pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii, candidaților la admiterea in profesia de avocat și in alte profesii juridice, precum și practicienilor dreptului.

   Lunga mea experiența imi permite sa va atrag atenția asupra unor aspecte pe care nu le-am intalnit, dar care m-au pus intr-o situație mai facila de a scrie lucrari juridice. Ma refer la prima mea apariție editoriala ampla, un manual folosit de multe generații de studenți, dar și numeroși juriști din activitatea practica. Aceasta lucrare a fost editata in anul 1972 și a fost utilizata de catre cei anterior citați in cursul a doua decenii fara prea multe modificari fața de textul inițial.

   „Cartea verde”, așa cum este cunoscuta in lumea juridica, nu a aparut decat intr-o singura ediție, dar care a fost folositoare multora timp de 20 de ani. Astazi, lucrurile sunt ușor mai complicate din cauza numeroaselor modificari de legislație intervenite, din pacate, chiar la intervale foarte scurte.

   De aceea, nu știu sa „prorocesc” cați ani o sa fie valida lucrarea dumneavoastra. Dupa cum va cunosc, socotesc ca sunteți atat de valoroși incat o sa faceți fața – mai greu sau mai ușor – acestor implicații și ca va veți descurca așa cum trebuie. Va felicit pentru ce ați infaptuit pana acum și, in continuare, va doresc succes!

Prof. univ. dr. Nicolae Volonciu

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum