1694776311M6FPE3.png

Cod: 15372

ISBN: 978-606-39-1323-5

Editura:

Data aparitiei: 2023

Colectia:

Pagini: 368

Disponibilitate: in stoc

Interpretarea contractului

Autor:

   Despre lucrare

    Lucrarea, teza de doctorat realizata sub coordonarea științifica a dlui prof. univ. dr. Valeriu Stoica, iși propune sa contureze, in cadrul sistemului actual de drept, o metodologie de interpretare a contractului care sa poata fi adaptata in funcție de diferitele categorii de contracte cu care interpretul s-ar putea confrunta. In plus fața de exercițiul de inventariere a diferitelor reguli de interpretare, autoarea propune soluții de depașire a potențialelor blocaje judiciare care sa nu devieze complet de la scopul operațiunii configurate de parți și care sa nu presupuna o durata nerezonabila a procesului sau costuri semnificative in sarcina parților.

 Cuprinsul lucrarii

   Lucrarea este structurata in trei parți. Partea I – teza – urmarește contractul in accepțiunea sa clasica, ca mijloc de expresie a autonomiei de voința, creator de norme private. Corelativ, interpretarea este, așadar, un mijloc de identificare a voinței autonome, nomothete. Partea a II-a – antiteza – se concentreaza asupra criticilor aduse teoriei clasice. Autoarea identifica o serie de dificultați care ridica indoieli justificate cu privire la eficacitatea regulilor de interpretare. In cele din urma, Partea a III-a incearca o sinteza a celor doua extreme și propune o metodologie de lucru.

Puncte forte

   Monografia analizeaza problematica interpretarii atat calitativ (atat la nivel național, cat și utilizand o abordare comparata), cat și calitativ, fiind inventariate peste 2.000 de decizii din practica judiciara. Concluziile lucrarii sunt extrase, așadar, pe baza unor argumente robuste din doctrina și practica, atat la nivel național, cat și internațional, și sunt redate intr-un format grafic ușor de transpus la diferitele situații practice cu care cititorul s-ar putea confrunta.

Publicul ținta

   Lucrarea se adreseaza atat studenților interesați de problematica interpretarii actului juridic, cat și practicienilor in cautarea unui instrument de inventar al criteriilor de interpretare aplicabile și de orientare in cadrul unui proces de interpretare, in orice context ar aparea acesta.

Despre autoare

   Mihaela Gherghe – avocat; conducator de seminare la materiile Drept civil. Teoria Generala și Drept civil. Persoanele, Facultatea de Drept, Universitatea din București.

 

 

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum