1636988736S5YNSY.png

Cod: 13621

ISBN: 978-606-39-0799-9

Editura:

Data aparitiei: 2021

Colectia:

Pagini: 136

Disponibilitate: in stoc

Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislatie conexa si jurisprudenta. Editie tiparita pe hartie alba: NOIEMBRIE 2021

Autor:

INCLUDE:

 Cuvant-inainte

 6 acte normative

 Dispozitii conexe

 Index

 Decizii ale Curtii Constitutionale

 Recursuri in interesul legii

 Hotarari prealabile

 Jurisprudenta relevanta

Culegerea intitulata Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislatie conexa si jurisprudenta, aflata acum la editia a 6-a (revizuita), a pornit de la realitatea ca actuala reglementare a contenciosului administrativ prin Legea nr. 554/2004 (intrata in vigoare la inceputul anului 2005) reprezinta un veritabil pas inainte si o evolutie a legislatiei in aceasta materie.

Regulile fundamentale impuse la nivel european pentru garantarea dreptului la un proces echitabil, care presupun modelarea principiilor specifice procedurii contencioase, caracterul specific al dreptului Uniunii Europene, precum si contributia practicii judiciare, a jurisprudentei Curtii Constitutionale si a doctrinei administrative, sunt elemente care au determinat perfectionarea legislatiei in materia contenciosului administrativ, astfel ca, in plan principal sau secundar, Legii nr. 554/2004 i‑au fost aduse modificari si completari care au fost evidentiate in prezenta lucrare.

Sub impulsul determinat atat de dinamica sociala, cat si de dinamica fenomenului administrativ care se reflecta si in plan legislativ, am apreciat ca se impune ca aceasta culegere sa cuprinda atat Legea nr. 554/2004, actualizata si insotita de jurisprudenta relevanta, cat si legislatia conexa acesteia.

Culegerea de fata ofera posibilitatea ca, urmarind firul articolelor din Legea
nr. 554/2004, cititorul sa cunoasca atat modificarile si completarile legislative care au intervenit pana in prezent, cat si cele mai importante decizii ale Curtii Constitutionale, recursuri in interesul legii si hotarari prealabile (decizii ICCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept) cu privire la acestea.

Jurisprudența prezentata exprima „dreptul in mișcare”, fiind și cea care releva calitatea legii.

In acest context, nu este exclusa indepartarea de trecutul jurisprudențial intr-o anumita problema de drept și adaptarea soluției jurisprudențiale anterioare la exigențele unor noi masuri legislative.

Astfel, dupa mulți ani de dezbateri juridice și dupa o practica judiciara care s-a indepartat de opțiunea legiuitorului și de jurisprudența instanței de contencios constituțional, Decizia ICCJ (RIL) nr. 9/2021, conform careia „exceptia de nelegalitate poate fi invocata si cu privire la actele administrative cu caracter individual adoptate sau emise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 554/2004”, va readuce jurisprudența in „cadența” actualitații și va asigura armonia tuturor articulațiilor dreptului, asigurand o jurisprudența unitara asupra acestei probleme controversate de drept.

Cunoasterea sistemului legislativ conduce la oportunitatea de a clarifica conditiile si limitele controlului de legalitate, sanctiunile, in materia atat de complexa a contenciosului administrativ, cat si a actelor normative conexe.

Aceasta culegere a fost conceputa pentru a veni in sprijinul practicienilor, al teoreticienilor, precum si al tuturor celor interesati de Legea contenciosului administrativ, de legislatia conexa si de practica judiciara aferenta, cu dorinta si speranta ca isi va dovedi pe deplin utilitatea pentru a cunoaste rapid, eficient si complet legislatia la zi in aceasta materie, legatura altor acte normative cu legea‑cadru – Legea nr. 554/2004, precum si unele solutii relevante oferite de jurisprudenta.

Conf. univ. dr. Iuliana Riciu

Judecator Sectia de contencios administrativ si fiscal

ICCJ (2008-2017)

 

PRO LEGE – O colectie necesara oricarui jurist: 

 

  • reuneste intre copertele fiecarei culegeri informatii esentiale si extinse din domeniul abordat, inlesnind astfel utilizatorului activitatea de cercetare, reducand semnificativ si eficient timpul dedicat acesteia;

 

  • prezinta pachete de acte normative consolidate, atent selectate in vederea acoperirii domeniului vizat, imbogatite cu note si referinte utile, structurate si evidentiate profesionist si menite a facilita intelegerea vointei si a intentiilor legiuitorului (prin semnalarea si/sau prin prezentarea unor corelatii ori a unor spete relevante, in unele cazuri prin oferirea unor lamuriri punctuale etc.);

 

  • este tiparita pe hartie alba de calitate superioara, ideala pentru adnotarile necesare in activitatea didactica si practica;

 

  • seria PREMIUMdin cadrul colectiei PRO LEGE beneficiaza de grafica si de cromatica speciale (in vederea unui plus de evidentiere a informatiilor-cheie), incluzand totodata un vast material informativ suplimentar (dupa caz, jurisprudenta europeana, mai multa jurisprudenta nationala si mai multe legi conexe integrale sau in extras, varii adnotari etc.);

 

  • fiecare culegere in parte constituie, practic, un instrument juridic complex, indispensabil activitatii de zi cu zi in cadrul domeniului caruia ii este dedicata si pe care il reprezinta, organizand unitar informatiile necesare unei bune cunoasteri a domeniului respectiv.

 

COORDONAREA GENERALA a Colectiei PRO LEGE este asigurata de consilier juridic Oliviu Craznic. 

Asteptam sugestiile si propunerile dvs. pe adresa prolege [at] universuljuridic.ro

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum