1636988736S5YNSY.png

Cod: 13621

ISBN: 978-606-39-0799-9

Editura:

Data aparitiei: 2021

Colectia:

Pagini: 136

Disponibilitate: in stoc

Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislatie conexa si jurisprudenta. Editie tiparita pe hartie alba: NOIEMBRIE 2021

Autor:

INCLUDE:

 Cuvant-inainte

 6 acte normative

 Dispozitii conexe

 Index

 Decizii ale Curtii Constitutionale

 Recursuri in interesul legii

 Hotarari prealabile

 Jurisprudenta relevanta

Culegerea intitulată Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislaţie conexă şi jurisprudenţă, aflată acum la ediţia a 6-a (revizuită), a pornit de la realitatea că actuala reglementare a contenciosului administrativ prin Legea nr. 554/2004 (intrată în vigoare la începutul anului 2005) reprezintă un veritabil pas înainte şi o evoluţie a legislaţiei în această materie.

Regulile fundamentale impuse la nivel european pentru garantarea dreptului la un proces echitabil, care presupun modelarea principiilor specifice procedurii contencioase, caracterul specific al dreptului Uniunii Europene, precum şi contribuţia practicii judiciare, a jurisprudenţei Curţii Constituţionale şi a doctrinei administrative, sunt elemente care au determinat perfecţionarea legislaţiei în materia contenciosului administrativ, astfel că, în plan principal sau secundar, Legii nr. 554/2004 i‑au fost aduse modificări şi completări care au fost evidenţiate în prezenta lucrare.

Sub impulsul determinat atât de dinamica socială, cât şi de dinamica fenomenului administrativ care se reflectă şi în plan legislativ, am apreciat că se impune ca această culegere să cuprindă atât Legea nr. 554/2004, actualizată şi însoţită de jurisprudenţă relevantă, cât şi legislaţia conexă acesteia.

Culegerea de faţă oferă posibilitatea ca, urmărind firul articolelor din Legea
nr. 554/2004, cititorul să cunoască atât modificările şi completările legislative care au intervenit până în prezent, cât şi cele mai importante decizii ale Curţii Constituţionale, recursuri în interesul legii şi hotărâri prealabile (decizii ICCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept) cu privire la acestea.

Jurisprudența prezentată exprimă „dreptul în mișcare”, fiind și cea care relevă calitatea legii.

În acest context, nu este exclusă îndepărtarea de trecutul jurisprudențial într-o anumită problemă de drept și adaptarea soluției jurisprudențiale anterioare la exigențele unor noi măsuri legislative.

Astfel, după mulți ani de dezbateri juridice și după o practică judiciară care s-a îndepărtat de opțiunea legiuitorului și de jurisprudența instanței de contencios constituțional, Decizia ICCJ (RIL) nr. 9/2021, conform căreia „excepţia de nelegalitate poate fi invocată şi cu privire la actele administrative cu caracter individual adoptate sau emise anterior intrării în vigoare a Legii nr. 554/2004”, va readuce jurisprudența în „cadența” actualității și va asigura armonia tuturor articulațiilor dreptului, asigurând o jurisprudență unitară asupra acestei probleme controversate de drept.

Cunoaşterea sistemului legislativ conduce la oportunitatea de a clarifica condiţiile şi limitele controlului de legalitate, sancţiunile, în materia atât de complexă a contenciosului administrativ, cât şi a actelor normative conexe.

Această culegere a fost concepută pentru a veni în sprijinul practicienilor, al teoreticienilor, precum şi al tuturor celor interesaţi de Legea contenciosului administrativ, de legislaţia conexă şi de practica judiciară aferentă, cu dorinţa şi speranţa că îşi va dovedi pe deplin utilitatea pentru a cunoaşte rapid, eficient şi complet legislaţia la zi în această materie, legătura altor acte normative cu legea‑cadru – Legea nr. 554/2004, precum şi unele soluţii relevante oferite de jurisprudenţă.

Conf. univ. dr. Iuliana Rîciu

Judecător Secţia de contencios administrativ şi fiscal

ICCJ (2008-2017)

 

PRO LEGE – O colectie necesara oricarui jurist: 

 

  • reuneste intre copertele fiecarei culegeri informatii esentiale si extinse din domeniul abordat, inlesnind astfel utilizatorului activitatea de cercetare, reducand semnificativ si eficient timpul dedicat acesteia;

 

  • prezinta pachete de acte normative consolidate, atent selectate in vederea acoperirii domeniului vizat, imbogatite cu note si referinte utile, structurate si evidentiate profesionist si menite a facilita intelegerea vointei si a intentiilor legiuitorului (prin semnalarea si/sau prin prezentarea unor corelatii ori a unor spete relevante, in unele cazuri prin oferirea unor lamuriri punctuale etc.);

 

  • este tiparita pe hartie alba de calitate superioara, ideala pentru adnotarile necesare in activitatea didactica si practica;

 

  • seria PREMIUMdin cadrul colectiei PRO LEGE beneficiaza de grafica si de cromatica speciale (in vederea unui plus de evidentiere a informatiilor-cheie), incluzand totodata un vast material informativ suplimentar (dupa caz, jurisprudenta europeana, mai multa jurisprudenta nationala si mai multe legi conexe integrale sau in extras, varii adnotari etc.);

 

  • fiecare culegere in parte constituie, practic, un instrument juridic complex, indispensabil activitatii de zi cu zi in cadrul domeniului caruia ii este dedicata si pe care il reprezinta, organizand unitar informatiile necesare unei bune cunoasteri a domeniului respectiv.

 

COORDONAREA GENERALA a Colectiei PRO LEGE este asigurata de consilier juridic Oliviu Craznic. 

Asteptam sugestiile si propunerile dvs. pe adresa prolege [at] universuljuridic.ro

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

21490.jpg
museum
museum