1606377682EDPGH3.png

Cod: 402134

ISBN: 978-606-39-0721-0; 978-606-39-0722-7

Editura:

Data aparitiei: 2020

Colectia:

Pagini: 760; 996

Disponibilitate: in stoc

Pachet: Tratat de drept procesual civil. Volumul I si Volumul II. Editia a II-a. 2020

Autor:

Pachetul contine:

1. Tratat de drept procesual civil. Vol. I. Editia a II-a. - Principii si institutii generale; - Judecata in fata primei instante

Noua ediție a Tratatului realizează o investigație amplă a instituțiilor procedurale, cu un accent particular pe jurisprudența relativ bogată care a intervenit la nivelul instanțelor judecătorești și al instanței de control constituțional. Iar din acest punct de vedere sunt relevante investigațiile realizate cu referire la noile orientări jurisprudențiale ale instanței supreme în privința restrângerii competenței acesteia în materie de recurs. Unele intervenții ale instanței constituționale au implicat și ele modificări de substanță, cu deosebire în materia competenței și a reprezentării convenționale a persoanelor fizice și juridice.

Volumul I al Tratatului realizează o cercetare aprofundată și a celorlalte modificări normative realizate prin adoptarea Legii nr. 310/2018. Investigația autorilor, majoritatea dintre ei teoreticieni și practicieni ai dreptului, nu a ignorat nici cele mai recente evoluții normative din alte țări și nici doctrina reprezentativă publicată până la data apariției prezentului volum.

Nădăjduim că modul de abordare și de analiză a instituțiilor procedurale în cuprinsul acestui volum va reprezenta un reper important pentru practicienii dreptului și pentru absolvenții facultăților noastre de drept.

2. Tratat de drept procesual civil. Vol. II. Editia a II-a. -Caile de atac; - Dispozitii privind asigurarea unei practici judiciare unitare; - Procedurile speciale; - Executarea silita; - Procesul civil international

Volumul de față cuprinde o analiză amplă a unor instituții de o importanță cardinală pentru soarta procesului civil, iar abordarea promovată de autori se raportează în mod necesar la soluțiile jurisprudențiale promovate în ultimii cinci ani de instanțele noastre judecătorești, dar și de către Curtea Constituțională.

De la apariția ediției precedente a Tratatului au intervenit modificări legislative importante, unele chiar spectaculoase, care au condus la reconsiderarea unor instituții procedurale. Iar asemenea modificări de substanță au vizat nu doar căile de atac, ci și materia executării silite și unele proceduri speciale. Toate acestea au format obiectul unei analize aprofundate. În privința procesului civil internațional au fost evidențiate în mod deosebit noile reglementări adoptate la nivel internațional și la nivelul Uniunii Europene.

Autorii nădăjduiesc că și acest al doilea volum va fi util tuturor celor care, cu devotament, responsabilitate și pasiune, slujesc justiția românească, dar și absolvenților facultăților de drept, care se pregătesc pentru o carieră juridică importantă. Poate că a sosit momentul să reflectăm și noi asupra constatărilor unui jurist și filozof francez, care remarca, în urmă cu aproape două secole, că „…în America omul nu ascultă niciodată de un alt om, ci ascultă de justiție sau de lege” (Alexis de Tocqueville, Despre Democrație în America, Ed. Humanitas, București, 2017, p. 150).

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

21490.jpg
museum
museum