1701173636N4T5SN.png

Cod: 15607

ISBN: 978-606-39-1388-4

Editura:

Data aparitiei: 2024

Colectia:

Pagini: 462

Disponibilitate: in stoc

Procedura in camera preliminara

Autor:

Aceasta monografie este fructul cercetarii efectuate de autor pe parcursul mai multor ani și al capacitații acestuia de a asimila cunoștințe teoretice și abilitați practice care au depașit pionieratul în domeniul dreptului. Obiectivul lucrarii este clarificat prin însași tematica abordata: aceea de a livra o expunere aprofundata a unei instituții preluate dintr-un alt sistem juridic, în care sunt încadrate diverse tehnici probatorii de evaluare a fazei pregatitoare a procesului penal, în ipoteze inedite aflate în mâinile judecatorului de camera preliminara, în cadrul unei proceduri intermediare, special destinate acestui scop.

Faza de camera preliminara ocupa un loc primordial în ansamblul procesului penal. Importanța acestei faze procesuale este reliefata de autor din punct de vedere juridic, legislativ, jurisprudențial și doctrinar, atât din perspectiva interesului public, al justiției, cât și din aceea a parților interesate. Lucrarea evidențiaza evoluția procesului penal contemporan, aflat la confluența transformarilor care permit adiționarea noii proceduri la procesul penal tradițional, facând ca centrul de greutate al acestuia sa se deplaseze dinspre aval spre amonte, iar dreptul la un proces echitabil sa fie garantat în toate elementele sale componente, ca un veritabil principiu fundamental, de ordine publica, protector al drepturilor apararii.

Aceasta lucrare surprinde întreaga evoluție a fazei de camera preliminara, care își are originea sa în common law, prin prisma atât a sistemelor juridice existente, cât și a doctrinei, respectiv a jurisprudenței relevante. O atenție particulara este consacrata aspectelor controversate ale materiei și, nu în ultimul rând, analizei critice a chestiunilor înfațișate în cuprinsul lucrarii. Din aceasta perspectiva, cercetarea problematicii nu se rezuma doar la o prezentare tehnica, ci se extinde și asupra valorilor, inclusiv asupra soluțiilor legiuitorului orientate spre respectarea principiilor trasate de toți autorii implicați în procesul de legiferare.

Prin conținutul și prin metoda folosita, lucrarea constituie un aport original și o reflexie asupra surselor variate, interne și internaționale, care încadreaza instituția analizata. Mai mult, aceasta este înainte de toate un instrument de lucru destinat tuturor categoriilor de juriști interesați, facilitând înțelegerea mai bine a materiei și punerea ei în opera, cu un titlu sau altul. Este vorba, în primul rând, de studenții aflați în procesul de învațare, care pot gasi în aceasta lucrare cunoștințele necesare pentru a le permite sa acceseze noțiunile de baza ale camerei preliminare și, în al doilea rând, de practicienii care pot beneficia de o cercetare și de o informare sintetica, dar totuși suficient de exhaustiva pentru a putea gasi raspunsuri la chestiunile cu care se confrunta.

 

Gheorghița MATEUȚ

Profesor la Facultatea de Drept a Universitații Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum