1426773334gyNHE.jpg

Cod: 9022

ISBN: 978-606-673-594-0

Editura:

Data aparitiei: 2015

Colectia:

Pagini: 184

Disponibilitate: in stoc

Vorbirea si arta oratorica

Autor:

Prezenta lucrare a fost elaborata avandu-se in vedere mai multe eseuri publicate in „Palatul de justiție”. Ea reprezinta, totodata, o expresie a preocuparilor autorului in calitatea sa de cadru didactic universitar și de avocat.

Vorbirea este, fara indoiala, caracteristica esențiala a omului, care il deosebește fundamental de alte viețuitoare. Aceasta, insa, cunoaște mai multe forme; cele mai multe dintre ele sunt primare, strict necesare comunicarii in familie și societate, integrarii in cotidian; altele sunt evoluate, superioare, utilizate in unitațile de educație și cultura, in activitatea academica, in politica, in cadrul diverselor profesii, inclusiv in avocatura.

Intrucat in unele activitați vorbirea este esențiala – reprezinta un instrument de lucru – a aparut nevoia cultivarii ei, perfecționarii acesteia, tinzandu-se la dobandirea unei arte specifice, distincte: arta oratorica.

In funcție de natura mesajelor transmise, vorbirea poate avea un rol pozitiv din punct de vedere social și uman, dar și unul negativ.

Vorbirea pozitiva este cea blanda, prietenoasa, amabila, cea prin care se transmit idei, informații, cunoștințe interesante, valoroase, utile, necesare in diverse colectivitați sau medii sociale.

Vorbirea poate avea un rol negativ cand este agresiva, neprietenoasa, eminamente critica, cand este utilizata pentru amenințari, injurii, rautați. In aceasta categorie se inscrie și barfa, adica difuzarea de informații defaimatoare, rautacioase, inventate la adresa altor persoane, colportarea lor.

Vorbirea rafinata, elevata, culta, studiata, cu respectarea anumitor reguli ale artei oratorice, poate imbraca forma discursului, adica a unui ansamblu organizat de idei, o inlanțuire logica de fraze referitoare la un anumit subiect. Desigur ca este orator numai acela care și-a insușit, cel puțin la minimum, regulile artei oratorice, cel care urmarește prin discurs sa convinga un auditoriu despre justețea susținerilor sale, sa-l determine sa acționeze intr-un anumit sens. Este cazul, in special, al avocaților și oamenilor politici.

De aceea, structura lucrarii Vorbirea si arta oratorica privește: vorbirea cu manifestarile ei, specificul artei oratorice, legatura sa indisolubila cu retorica și elocvența, discursul, artizanii acestuia (avocații și oamenii politici). Ea are la baza, ideile, maximele, gandurile, reflecțiile unor mari personalitați ale culturii și civilizației (filozofi, scriitori, poeți, avocați, oameni politici), precum și opiniile unor intelectuali ai zilelor noastre. Astfel se explica in aceasta lucrare abundența de citate, versuri, epigrame.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum