1682688756QK9TNW.png

Cod: 14906

ISBN: 2601-0275

Editura:

Data aparitiei: 2023

Colectia:

Pagini: 414

Disponibilitate: in stoc

Revista romana de drept maritim 2022

  1. In luna iulie 1999, la Editura „Ex Ponto” din Constanța, a aparut primul numar al Revistei romane de drept maritim (DMR), fiind primit cu disponibilitate și incredere de judecatori și avocați, dar și de alte categorii de juriști și specialiști din domeniul maritim.

Aceasta prima publicație de drept maritim din țara noastra a fost precedata de Buletinul Navigației Civile, editat in anii 1980‑1986, și, mai aproape, de Bule­tinul jurisprudenței maritime, 1998, Editura Ex Ponto Constanța, care, in peisa­jul publicisticii juridice și judiciare, destul de sarac, a fost considerat ca o raza de lumina incurajatoare, trezind interesul autoritaților publice și, mai ales, al practicienilor din domeniul maritim, atat de important, sub multiple aspecte, pentru viața economica și juridica.

Semnalam atunci ca: „Suntem, așadar, extrem de saraci in legislație ma­ri­tima, dar, avem o anumita jurisprudența. Magistrații, indeosebi, arata de mai mulți ani interes și preocupare pentru știința dreptului maritim și pentru for­marea unei bogate jurisprudențe maritime, in conexiune cu cea straina și cu dreptul maritim internațional”.

Revista noastra a aparut in iulie 1999, anul cand se sarbatorea in Franța im­plinirea a 50 de ani de la renașterea revistei „Le droit maritime français” (DMF), din care s‑a inspirat și s‑a nascut „sora ei mai mica”, „Revista de drept maritim” (DMR). Scriam atunci ca aceasta „simpla coincidența” „ne ofera bucuria și onoarea de a putea sa ne exprimam respectul și gratitudinea pentru intreaga exis­tența și prestigiul remarcabil al acestei veritabile tribune a doctrinei și juris­prudenței maritime franceze și din alte sisteme de drept maritim, dar și pentru posibilitatea utilizarii in paginile DMR a textelor publicate in DMR”.

In primul ei ciclu (1999-20025), revista ne‑a infațișat doctrina romana și straina, cu o tematica diversa, in cadrul strict al obiectului dreptului maritim, dar și jurisprudența maritima de actualitate[1].

  1. Din anul 2011, datorita frumoasei colaborari cu „prietenii” ei de la Universul Juridic, REVISTA a realizat o excelenta „foaie de parcurs”, prin aparițiile semestriale, intr-un nou format și stil editorial, dar, mai ales, cu o „incarcatura” noua de doctrina, jurisprudența și legislație maritima contemporane, de mare actualitate și utilitate.

Tematica Revistei-DMR și-a pastrat structura in cei 13 ani (2011-2023), cu apariție semestriala (350-450 pagini), avand ca obiect: doctrina straina și romana, jurisprudența maritima straina, coduri maritime moderne, drept maritim al UE și jurisprudența maritima a CJUE și a Tribunalului dreptului marii (Hamburg-ONU), sinteze ale unor tratate și monografii straine, acumuland peste 8000 de pagini (2011-2023).

Relevante și onorante sunt colaborarile cu personalitați ale științei dreptului maritim, precum prof. Berlinguer – Italia, prof. Pierre Bonnassies, O. Scapel, Olivier Cachard, Stephane Miribel – redactor-șef la „Le droit maritime français”, prof. Patrik Chaumette, prof. Robert Rézénthel, dar, mai ales, cu mentorul nostru, prestigiosul prof. univ. dr. emerit Octavian Capațina, cu marea noastra prietena, prof. univ. dr. emerit Brandușa Mariana Ștefanescu și cu ceilalți reputați membrii ai colegiului științific: prof. Smaranda Angheni, prof. univ. dr. em. Corneliu Birsan – membru corespondent al Academiei Romane, prof. univ. dr. h.c. Mircea Duțu, prof. univ. dr. Dragoș-Alexandru Sitaru, prof. univ. dr. habil Adrian Constantin Stoica, avocat Maria Veriotti și alții.

La reușita acestei reviste și-au pus pecetea juristul destoinic Nicolae Cirstea, fondatorul deja celebrei societați Universul Juridic SRL și redactorul-șef Ciprian Radu, precum și sponsorul perpetuu al DMR, Societatea „COMVEX” SA – Port Constanța”, cel mai mare operator portuar de marfuri solide in vrac din Marea Neagra, condus de peste 25 de ani, de inginer Viorel Ion Panait, carora le prezint omagiile și mulțumirile respectuoase!

[1] Redam un extras din scrisoarea primita la 29 septembrie 1999 de la Secretarul general de redacție al DMF prin care ni s‑a acordat dreptul de republicare a oricarui material din „Le Droit maritime français”: „Nous ne voyons aucun inconvenient a ce que bien les references de l’article. Par ailleurs, nous serions hereux de compter votre revue Le Droit Maritime Roumain, dans notre biblioteque”.

Revista romana de drept maritim 2022 - Conducere

Alte numere ale revistei

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum